Vesti

Otvorenost u fokusu – veliko interesovanje povodom obuke za objavljivanje Informatora o radu i dostavljanje Godišnjeg izveštaja prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja

U svrhu ispunjavanja zakonskih obaveza prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, 30. januara 2024. godine, u partnerstvu između Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Stalne konferencije gradova i opština – Saveza gradova i opština Srbije održana je obuka na temu „Objavljivanje Informatora o radu i dostavljanje Godišnjeg izveštaja Povereniku i prekršajna dogovornost organa javne vlasti“.

Obuka je održana onlajn, a preko 200 učesnika – donosioca odluka, lica ovlaščenih za postupanje po zahtevima za slobodan pristup infromacijama od javnog značaja, načelnika uprava, sekretara skupština, sekretara i predsednika mesnih zajednica, zaposlenih u ustanovama koje osniva lokalna samouprava i ostalih službenika, imalo je priliku da se upozna i podseti sa obavezom i načinom objavljivanja i ažuriranja Informatora o radu u okviru Jedinstvenog informacionog sistema koji vodi Poverenik, kao i sa načinom dostavljanja Godišnjeg izveštaja Povereniku.

Godišnji izveštaji o radnjama preduzetim u cilju primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavljaju se Povereniku do 31. januara tekuće godine, za prethodnu godinu, isključivo elektronskim putem, preko Portala za dostavljanje godišnjih izveštaja organa vlasti, koji se nalazi na sajtu Poverenika. Obavezu dostavljanja godišnjih izveštaja Povereniku imaju organi iz člana 3. Zakona slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja (organi vlasti).

Objavljivanje i redovno ažuriranje Informatora o radu doprinosi otvorenosti, odgovornosti, participaciji i poverenju građana u lokalnu samoupravu, čime se jačaju demokratske vrednosti i povećava efikasnost rada svih organa javne vlasti na lokalnom nivou, dok Godišnji izveštaj o radu, kada se izrađuje i objavljuje u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, predstavlja ključan mehanizam za jačanje transparentnosti, odgovornosti i participacije u radu javnih institucija.

Obuka je realizovana uz podršku programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji sprovodi SKGO, a podržava Vlada Švajcarske.