Vesti

Regionalne obuke za zaposlene u JLS u oblasti saobraćaja

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je tokom januara tri regionalne obuke/radionice za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave koji rade na poslovima tehničkog regulisanja saobraćaja. Obuke su organizovane u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, i okupile su preko 150 učesnika iz više od 60 gradova i opština.

Na obukama su prisutni upoznati sa pravnim okvirom koji uređuje oblast upravljanja putevima i tehničko regulisanje saobraćaja, ukazano je na značaj i ulogu upravljača puta na lokalnom nivou, predstavljen je postupak po zahtevima za utvrđivanje i izmenu režima saobraćaja, i diskutovano je o podeli nadležnosti u vezi sa upravljanjem državnim i lokalnim putevima. Jedna sesija bila je posvećena i inspekcijskom nadzoru u oblasti održavanja i zaštite lokalnih puteva.

Predstavnici gradova i opština su pokazali veliko interesovanje za učešće u obukama, jer se, usled nedostatka kapaciteta, suočavaju sa brojnim izazovima i nedoumicama kada je u pitanju primena propisa u ovoj oblasti. Imajući u vidu da SKGO nije ranije organizovala obuke i radionice na ovu temu, ukazano je na brojne mogućnosti angažovanja SKGO u cilju podrške opštinama, kao što su umrežavanje, zastupanje, analiza kapaciteta, izrada modela lokalnih akata i slično.

Regionalne obuke za zaposlene u JLS u oblasti saobraćaja realizovane su u okviru Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji SKGO sprovodi uz podršku Švajcarske Vlade.