Vesti

Sastanak Mreže za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom

Peti sastanak Mreže za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) održan je 29. januara 2024. godine u saradnji sa predstavnicima Ministarstva finansija - Sektora za imovinsko-pravne poslove, kao i predstavnicima korisnika eksproprijacije.

Više od 90 službenika iz 40 gradova i opština imalo je priliku da učestvuje u sastanku Mreže na kom su prezentovane najvažnije teme u imovinsko-pravnoj oblasti sa posebnim osvrtom na Zakon o opštem upravnom postupku i Zakon o eksproprijaciji. Sastanak je bila prilika da se predstave poslednje izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, kao i izmene i dopune Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti iz javne svojine neposrednom pogodbom i davanja u zakup stvari u javnoj svojini.

Interesovanje učesnika posebno je bilo usmereno na pitanje faktičke eksproprijacije i zauzeća parcela fizičkih lica, bez ranije rešenih imovinsko-pravnih odnosa. Najveći broj lokalnih samouprava suočava se sa ovim problemom već nekoliko godina unazad, te je preporuka učesnika bila da se pronađe rešenje koje bi bilo prihvatljivo, kako za jedinice lokalne samouprave, tako i za vlasnike zauzetog zemljišta.

Učesnici su istakli značaj susreta u okviru Mreže za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom i preporučili da se sastanci održavaju najmanje dva puta godišnje, kao i da se tokom 2024. godine održi barem jedna obuka na temu eksproprijacije, imajući u vidu najavljene infrastrukturne projekte u ovoj oblasti, u čemu je uloga imovinsko-pravnih odeljenja veoma značajna.

SKGO je sastanak Mreže za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom realizovala u okviru programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji podržava Vlada Švajcarske.