Vesti

NOVO IZDANJE – Priručnik za unapređenje komunikacije između predškolskih ustanova i roditelja

Savremeno doba uzrokovalo je dramatične promene u stilu života koje su redefinisale odnose među ljudima, unutar zajednice, ali i porodice. Jedna od posledica je i promena tradicionalnog odnosa roditelja prema deci, njihovim potrebama i razvoju. Rastrzani između svakodnevnih obaveza, nastojeći da uspostave balans između poslovne i privatne sfere života, uz razumnu želju da dete ima najbolje uslove, da napreduje fizički i mentalno, roditelji u nekim situacijama nisu svesni da su zaposleni obrazovnom sistemu spona između porodične sigurnosti i sveta odraslih. Vaspitači i prosvetni radnici imaju nezaobilaznu ulogu u razvoju dece i njihovoj pripremi za dalji život, a efikasna saradnja roditelja i vaspitača predstavlja uspešnu formulu za njihov emocionalni, društveni i intelektualni razvoj.

Iskustvo proisteklo iz realizacije programa „Razigrano roditeljstvo“ ukazalo je na potrebu izrade priručnika namenjenog za unapređenje komunikacije vaspitača i roditelja, koji za bi za proizvod imao uspostavljanje partnerskog odnosa u interesu deteta.

„Vodič za konstruktivnu komunikaciju sa roditeljima – HAJDE DA SE SLUŠAMO“ rezultat je saradnje praktičara koji sprovode program, sa željom da se sagledaju sopstvene snage i slabosti, ali i identifikacija najčešćih i najvećih izazova u komunikaciji sa roditeljima.

Uvođenjem termina konstruktivna komunikacija, Vodič na adekvatan način ukazuje na potrebu postojanja uzajamnog poverenja, ali i navodi koji su preduslovi za njegovo stvaranje.

Verujemo da će ovo izdanje pomoći zaposlenima u predškolskim ustanovama da u interesu dece uspešno izgrade i neguju odnos sa roditeljima. Takođe, Vodič je prilika da i roditelji objektivno sagledaju izazove sa kojima se suočavaju vaspitači u predškolskim ustanovama i da uspostave odnos poverenja, koji će uz mali napor olakšati najvažniji posao koji imamo.     

Vodič za konstruktivnu komunikaciju sa roditeljima dece predškolskoj uzrasta deo je onlajn modula „Unapređenje komunikacije između predškolske ustanove i roditelja“. Modul je nastao u okviru projekta „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu“ Stalne konferencije gradova i opština, u okviru programa „Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru “ koji sprovodi UNICEF sa partnerima, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, uz podršku LEGO Fondacije, a na osnovu iskazanih potreba praktičara u oblasti predškolskog obrazovanja koji sprovode ovaj program u svojim sredinama.

Preuzmite priručnik >>> 


Foto: UNICEF Srbija/Pančić