Vesti

Predstavljanje „Analize propisa i prakse izrade urbanističkih planova sa preporukama za unapređenje metodologije izrade“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) predstavila je 20. februara 2024. godine „Analizu propisa i prakse izrade urbanističkih planova sa preporukama za unapređenje metodologije izrade“. Ovaj dokument, čiji su autori Darko Polić i Tanja Obradović, predstavlja prvu aktivnost proisteklu iz Nacionalne arhitektonske strategije (NAS), koju je usvojila Vlada Republike Srbije prošle godine. Predstavljanje Analize realizovano je u okviru programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji SKGO sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske.

Tokom predstavljanja Analize, pored autora, govorili su i predstavnici Sektora za arhitektonsku politiku u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz prisustvo predstavnika jedinica lokalne samouprave, stručnih udruženja, akademske zajednice i drugih sektora u ministarstvu.

Cilj izrade Analize bio je da se utvrdi u kojoj meri se sadržinom urbanističkih planova može uticati na kvalitet arhitekture, imajući u vidu važeći pravni okvir. Analiza sadrži pregled pravnog okvira kojim se uređuje sadržina i način izrade urbanističkih planova. Predmet analize su sprovedeni urbanistički planovi izrađeni za centralne zone u devet jedinica lokalne samouprave različite veličine. Autori su analizirali planerske pristupe i način definisanja pravila građenja, smatrajući ih najznačajnim elementima plana kojima se može uticati na konačni kvalitet građene sredine. Osnovni zaključci i preporuke za izrađivače planova idu u pravcu pažljivog odabira vrsta i obuhvata planova, uz posebno naglašavanje neophodnosti detaljne razrade kada su centralne zone u pitanju. Izrađivačima planova se preporučuje da detaljnije i preciznije definišu pravila građenja, a ne generalno i u vidu smernica. U diskusiji je naglašeno da SKGO treba da se posveti jačanju kapaciteta nosilaca izrade planova, odeljenja za urbanizam u opštinskim i gradskim upravama, kao najodgovornijim akterima u procesu izrade, ali i sprovođenja planova.

Predstavljanje Analize zaključeno je najavom budućih aktivnosti resornog ministarstva u sprovođenju nacionalne arhitektonske strategije, a jedna od njih je i Nacionalni arhitektonski forum, koji će se održati u aprilu ove godine.