Vesti

Unapređenje primene principa dobrog upravljanja u 12 lokalnih samouprava

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uz podršku Vlade Švajcarske kroz program „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu” pružiće podršku za 12 lokalnih samouprava u cilju unapređenja primene principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou.

Podrška lokalnim samoupravama se ogleda u sprovođenju specijalizovanih paketa podrške za unapređenje primene principa dobrog upravljanja u tri oblasti:

  • Unapređenje administrativne efikasnosti i delotvornosti na lokalnom nivou – podrška za usklađivanje i standardizaciju administrativnih postupaka i procesa, unapređenja znanja i postupanja u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, Zakonom o registru adminstrativnih postupaka, Zakonom o elektronskoj upravi i Uredbom o kancelarijskom poslovanju. Ovaj vid podrške dobili su: Arilje, Veliko Gradište, Kosjerić, Temerin i Ćuprija.
  • Unapređenje građanskog učešća i transparentnosti na lokalnom nivou – podrška za usklađivanje postupanja u skladu sa relevantnim strateškim i zakonodavnim okvirom koji se odnosi na proces uključivanja građana u poslove lokalne samouprave, kao i na transparentnost u radu lokalne samouprave. Ovaj vid podrške dobili su: Bogatić, Boljevac, Kuršumlija, Mionica i GO Pantelej-Niš.
  • Unapređenje odgovornosti i sprečavanja korupcije na lokalnom nivou – podrška u uspostavljanju i primeni mehanizama za sprovođenje antikorupcijske politike u skladu sa važećim antikorupcijskim zakonskim i strateškim okvirom. Ovaj vid podrške dobili su Vrbas i Vrnjačka Banja.

Svečana ceremonija potpisivanja ugovora o saradnji biće organizovana u četvrtak, 29. februara 2024. godine u prostorijama SKGO (Beograd, Makedonska 22/VIII), sa početkom u 12 časova.

Pakete podrške SKGO realizuje u okviru projekta „Unapređenje primene principa dobrog upravljanja u lokalnim samoupravama", koji je se realizuje u okviru programa „PRO - Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”, koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji - UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske.