Vesti

Počela izrada Plana razvoja opštine Bogatić

Inicijalni sastanak Partnerskog foruma za izradu Plana razvoja opštine Bogatić održan je uz podršku Stalne konferencije gradova i opština 21. februara 2024. godine. Ovom prilikom predstavljen je proces izrade lokalnog Plana razvoja i analiza zatečenog stanja, a u cilju aktivnog učešća svih zainteresovanih strana.

Opština Bogatić je jedna od osam lokalnih samouprava korisnica paketa podrške koje je SKGO dodelila sredinom 2023. godine u okviru Programa EU Exchange 6, a koji podrazumeva podršku gradovima i opštinama u pripremi i realizaciji Plana razvoja – krovnog dokumenta lokalne samouprave.

Predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović je istakao da je Partnerski forum okupio predstavnike lokalne samouprave, privatnog i civilnog sektora.

„Cilj nam je da se čuju predlozi, kako institucija, tako i pojedinaca, kako bismo došli do najboljih rešenja. Na ovom projektu se, kroz niz radionica i aktivnosti radilo prethodnih nekoliko meseci, a današnji skup iskoristili smo da analiziramo stanje i nacrt prioritetnih ciljeva opštine Bogatić za period od 2023. do 2030. godine“, izjavio je predsednik opštine Bogatić.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk ovom prilikom istakao je brojne aktivnosti koje opština Bogatić realizuje uz podršku SKGO.

„Ključna aktivnost tokom ove godine jeste izrada Plana razvoja opštine Bogatić, a Partnerski forum je odličan instrument, kako za konsultacije za izradu Plana razvoja, tako i za stvaranje partnerstava u lokalnoj zajednici kroz proces širokog uključivanja svih zainteresovanih strana“, objasnio je Tarbuk i dodao da se saradnja kroz Partnerski forum, za razliku od javne rasprave kada učesnici pri kraju procesa razmatraju nacrt dokumenta, realizuje kroz sve ključne faze rada na Planu razvoja.

Realizacijom SKGO paketa podrške za izradu Plana razvoja, lokalne samouprave će nastaviti da unapređuju svoj rad, jačaju svoje kapacitete i započnu reformske procese.

Program EU Exchange 6 finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019, ključni partneri i resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou su Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za evropske integracije.