Vesti

Rodno budžetiranje osnovna tema sastanka sa delegacijom iz Turske

U sklopu petodnevne studijske posete Srbiji, delegacija iz Turske, sastavljena od predstavnika Nacionalnog parlamenta, Vlade Republike Turske i kancelarije UN Women u Turskoj, posetila je 28. februara 2024. godine Stalnu konferenciju gradova i opština (SKGO) gde se razgovaralo o uvođenju rodno senzitivnog planiranja i budžetiranja u okviru projekata koji se na ovu temu sprovode u Turskoj.

Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara SKGO za zastupanje poželeo je dobrodošlicu gostima iz Turske i podelio osnovne informacije o strukturi SKGO i aktivnostima u vezi rada na unapređenju rodne ravnopravnosti u Srbiji.

„Danas smo se okupili kako bismo razgovarali o izuzetno važnoj temi - rodno odgovornom budžetiranju na lokalnom nivou. Ova tema je od suštinskog značaja jer se tiče svih nas, bez obzira na pol, starosnu dob ili profesiju. Rodna ravnopravnost je osnovno pravo i vrednost koju svi zajedno trebamo da negujemo i promovišemo, ma iz kog regiona da dolazimo”, podvukao je Tomašević i dodao da je izuzetno važno da se rodna perspektiva ugradi u proces donošenja budžetskih odluka u našoj zemlji, kao što i predviđa Zakon o budžetskom sistemu za lokalni nivo vlasti.

On je istakao da SKGO nastoji da pruži podršku svim gradovima i opštinama kako bi dimenziju rodne ravnopravnosti ugradili u sve oblasti u kojim deluju, jer se samo tako mogu donositi politike i mere koje jednako razumeju potrebe muškaraca i žena kao ravnpravnih članova društva.

Koleginice Milena Radomirović i Nataša Okilj su u nastavku sastanka konkretnije predstavile mehanizme i aktivnosti koje SKGO sprovodi u oblasti rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, sa posebnim osvrtom na rodno odgovorno budžetiranje.

Budući da turskim gradovima i opštinama tek predstoji uvođenje rodne komponente u budžetske procese na lokalnom nivou, predstavnike delegacije su najviše interesovali konkretni koraci koje bi na početku trebalo sprovesti pri planiranju budžeta, prilagođeno datim okolnostima.