Vesti

Predstavljena Analiza podsticajne politike prema privredi na lokalnom nivou

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) realizovala je okrugli sto na temu: “Podsticajna politika JLS u funkciji jačanja konkurentnosti lokalne privrede“ u Beogradu 28. februara 2024. godine. Događaj je aktivnost u okviru Programa “Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu” koji SKGO sprovodi u saradnji sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju, kroz direktnu podršku Vlade Švajcarske.

Na okruglom stolu predstavljena je Analiza podsticajne politike prema privredi na lokalnom nivou i mogućnosti za unapređeno delovanje JLS u ovoj oblasti kao deo podrške programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“.

Okrugli sto okupio je predstavnike lokalnih samouprava, Ministarstva privrede,  Komisije za kontrolu državne pomoći, nevladinih organizacija i drugih institucija. Prisutne je pozdravila Slađana Grujić, programska direktorka za ekonomski razvoj SKGO i u svom obraćanju istakla da podsticajna politika na lokalnom dobija sve više na značaju.

„Postižu se opipljivi rezultati ukoliko je podsticajna politika usklađena sa potrebama privrede i lokalnim specifičnostima. Lokalna samouprava, u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima, podržava privredu, a isto tako pruža stručnu i tehničku pomoć investitorima. Ohrabruje činjenica da se tokom  godina povećava broj gradova i opština koje u kontinuitetu pružaju podršku svojoj privredi kroz finansijske podsticaje kako bi ojačale njihovu konkurentnost i stvorile uslove za izgradnju efikasnog sistema podrške privrednom razvoju svoje lokalne zajednice“, izjavila je Slađana Grujić i najavila predstavljanje Analize podsticajne politike prema privredi na lokalnom nivou i mogućnostima za unapređeno delovanje na lokalnom nivou.

Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede u sektoru za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, ovom prilikom istakla je saradnju i zajednički rad institucija na republičkom nivou i lokalnih samouprava kao ključne preduslove za optimalne rezultate.

„Želela bih da čujem vaša iskustva i vaše predloge, da zajedno dođemo do budućih koraka kako bismo olakšali sprovođenje razvojnih politika u ovoj oblasti, ali i trasirali naše programe i naše mere i svi zajedno uspešnije radili“, izjavila je Obradović Jovanović.

Najvažnije aspekte Analize predstavili su stručni saradnici SKGO za pripremu Analize – prof. dr Milorad Filipović, dr Miroljub Nikolić i Vladimir Grujović. Analiza podsticajne politike prema privredi na lokalnom nivou i mogućnosti za unapređeno delovanje JLS u ovoj oblasti obuhvata iskustva četiri lokalne samouprave u kreiranju sistema podsticaja na lokalnom nivou, ali i predloge samih privrednih subjekata sa teritorije ove četiri JLS.

Predmet Analize su preduzetnici, mikro i mala preduzeća, kao i sagledavanje postojećih programa, strukture i načina dodele podsticaja koje lokalne samouprave dodeljuju. Predstavljena je uloga lokalne samouprave u podsticanju bržeg rasta i razvoja, i većeg stepena inovativnosti malih i mikro privrednih subjekata i preduzetnika, polazeći od nejednakog korišćenja resursa, što dovodi do razvojnih regionalnih disbalansa iz čega posledično proističe potreba za intervencijom države ka uravnotežavanju regionalnog razvoja na nivou Republike.

Preduzetnici, mikro i mali privredni subjekti su od suštinskog značaja za funkcionisanje i razvoj privrede na lokalnom nivou, jer oni zapošljavaju oko 65 odsto radnika, stvaraju skoro 60 odsto bruto dodate vrednosti i značajno doprinose rastu broja zaposlenih. Vitalni deo lokalne ekonomije koncentrisan je upravo u ovim privrednim subjektima, pri čemu se prihodi stvaraju i troše u istoj lokalnoj zajednici. Takođe, preduzetnici i mali privredni subjekti su izvor inovacija i podsticanja konkurencije na tržištu jer dolazi do takmičenja sa velikim kompanijama i drugim malim preduzećima, što dovodi do nižih cena i inovativnih proizvoda i usluga i uspostavljanju ravnoteže i slobodnog tržista.

Takođe, predstavljena je uloga lokalne samouprave u ekonomskom razvoju, počev od ekonomske sfere – generisanja prihoda, zatim društvene sfere – rasta i kvaliteta pružanja socijalnih usluga i razvoja građanske svesti, na kraju i do ekološke sfere – brige o životnoj sredini, pri čemu ekološka sfera postaje sve važnija za ekonomski razvoj.

Predstavnici tri lokalne samouprave koje imaju dugo iskustvo u bavljenju lokalnim ekonomskim razvojem i saradnji sa privredom – Niš, Novi Sad i Stara Pazova, obuhvaćene ovom Analizom, podelili su svoja iskustva u pružanju podrške privredi, sa fokusom na primere dobre prakse iz ove tri lokalne samouprave.

Zaključeno je da je Analiza sveobuhvatna i da trasira put budućeg razvoja ove oblasti, a kvalitet i dinamičnost diskusije tokom ovog događaja potvrdio je da je tema neiscrpna i da postoji potreba nastavka saradnje i okupljanju na ovu i slične teme, uz razmenu iskustava i primera dobre prakse.