Vesti

Radionica o regeneraciji braunfild lokacija

Radionica na temu regeneracije braunfild lokacija održana je u utorak, 27. aprila 2010. godine, u prostorijama SKGO. Skup je organizovan u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, u okviru TAIEX ekspertske misije (TAIEX je skraćenica za Tehničku pomoć i razmenu informacija, što je naziv instrumenta odeljenja za izgradnju institucija Generalnog direktorata za proširenje pri Evropskoj komisiji. Ovaj instrument služi za  kratkoročnu tehničku pomoć i savete na polju aproksimacije, primene i sprovođenja acquis communitaire u konkretno državno zakonodavstvo zemlje primaoca pomoći). Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja odobrena je ekspertska misija sa ciljem pružanja tehničke pomoći prilikom izrade Nacionalne strategije revitalizacije braunfild lokacija u Srbiji. Tokom posete ekspertske misije održani su sastanci sa svim relevantnim ministarstvima i agencijama, a celodnevna radionica u SKGO bila je namenjena razmeni iskustava sa predstavnicima lokalnih vlasti.

Gosti radionice bili su eksperti iz Češke agencije za promociju investicija CzechInvest, koji su prisustnim predstavnicima opština i gradova iz Srbije predstavili bogato iskustvo Češke Republike u regeneraciji i  revitalizaciji braunfild lokacija. Češka je nakon ulaska u Evropsku uniju odredila značajna sredstva za ovu namenu, iz strukturnih fondova namenjenih privredi. Međutim, pre toga je obavljena detaljna analiza, klasifikacija i mapiranje svih lokacija, kako bi se stekao uvid u veličinu i strukturu problema. Kako se Srbija nalazi na samom početku rešavanja problematike braunfild lokacija, takvu analizu je potrebno uraditi i kod nas, a Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ima nameru da preduzme korake na tom planu.

Pojedinačni primeri ispitivanja i vrednovanja braunfild lokacija postoje i u našim gradovima i opštinama. Tokom radionice prezentovani su primeri iz Subotice, Niša. Loznice i Sente. Veliki braunfild potencijal kod nas predstavljaju i vojni objekti koji više nisu u funkciji. Konverzija ovih lokacija još uvek teče otežano, mada se javljaju i prvi konkretni uspešni primeri realizacije.

Jedan od zaključaka radionice je da je kao preduslov angažovanja lokalnih vlasti na rešavanju problematike braunfilda neophodno donošenje zakona kojim će se regulisati pitanje svojine lokalne samouprave. Bez rešavanja ovog pitanja nije moguće planirati realizaciju značajnijih projekata.