Vesti

Deveta sednica Odbora za urbanizam


Deveta sednica Odbora za urbanizam SKGO održana je 9.oktobra 2007. godine u Beogradu. Sednicom je predsedavao predsednik Odbora za urbanizam, g. Mića Stanković, predsednik opštine Lebane, a pored članova prisustvovali su predstavnici većeg broja partnerskih organizacija koje sarađuju sa Odborom za urbanizam i podržavaju njegov rad.


Na ovoj sednici članovi Odbora informisani su o aktivnostima Stalne konferencije gradova i opština u realizaciji prioriteta u oblasti zastupanja, prvenstveno o potpisanim sporazumima sa Skupštinom i Vladom Republike Srbije.


Profesor Borislav Stojkov je ispred PALGO centra, predstavio projekat `Recikliranje građevinskog zemljišta u Srbiji` i pozvao članove Odbora da prisustvuju konferenciji na ovu temu koja će biti održana 16. oktobra u Beogradu.


Predstavnici MSP programa iz Kraljeva predstavili su dokument `Uputstvo o sadržini, načinu izrade, postupku donošenja i sprovođenja prostornih i urbanističkih planova`, a gospodin Dragojlović iz opštinske uprave Kraljevo, govorio je o primeni ovog dokumenta u opštini Kraljevo. Članovi Odbora ocenili su ovaj dokument kao vrlo koristan za rešavanje svakodnevnih problema u radu.


Predsednik Konferencije glavnih arhitekata Srbije, gospodin Miloš Radovanović iz Čačka, izložio je osnovne ideje o udruživanju glavnih opštinskih arhitekata i planove za dalje aktivnosti ove asocijacije. Položaj glavnog arhitekte unutar opštinske administracije nije u dovoljnoj meri preciziran zakonima, što im u velikoj meri otežava rad.


Predstavljen je i Priručnik za izradu opštinskog GIS-a, koji se priprema u okviru projekta GTZ `Upravljanje zemljištem`. Članovi Odbora pozvani su na prezentaciju ovog priručnika koja će biti održana u petak, 12.10.2007. u prostorijama SKGO. Očekuje se da će ovaj priručnik biti štampan krajem godine i biće distribuiran svim opštinama u Srbiji.