Vesti

Predstavljanje Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave u Vrnjačkoj Banji i Zrenjaninu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje regionalne prezentacije Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave u Vrnjačkoj Banji i Zrenjaninu. Događaji su prilika da se novoizabrani odbornici skupština gradova i opština, kao i funkcioneri lokalnih samouprava upoznaju sa odredbama Etičkog kodeksa, koji predstavljaju skup etičkih principa koji treba da ih usmerava u delovanju i ponašanju.

Termini održavanja prezentacija su:

Dnevni red Vrnjačka Banja - Etički kodeks funkcionera LS >>>

Dnevni red Zrenjanin - Eticki kodeks funkcionera LS >>>

Na regionalnim skupovima biće predstavljeni:

Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave usvojen je 2019. godine na 47. skupštini SKGO, a ovom odlukom najviši predstavnici lokalne samouprave u Republici Srbiji uspostavili su etičke standarde kojih treba da se pridržavaju svi lokalni funkcioneri.

Kodeks se sastoji od 12 načela kojima treba da se rukovode sve osobe izabrane, postavljene i imenovane u organ opštine ili grada, javnog preduzeća, ustanove i drugog pravnog lica čiji je osnivač ili član lokalna samouprava. Kodeks se odnosi i na sve funkcionere u organima privrednog društva u kojem udeo ili deonice ima pravno lice čiji je osnivač ili član lokalna samouprava, kao i na članove tela koja osnivaju organi lokalne samouprave.

SKGO ovu aktivnost realizuje u sklopu programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji podržava Vlada Švajcarske.