Vesti

Vebinari o upravljanju otpadom od građenja i rušenja

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) realizovala je dva vebinara za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave na temu „Upravljanje otpadom od građenja i rušenja“, a u okviru projekta “Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“, koji podržava Vlada Švedske. Vebinari su održani u dva termina i to 21. februara i 12. marta 2024. godine, sa više od 150 učesnika iz 98 jedinica lokalne samouprave.

Republika Srbija je donošenjem Uredbe o načinu i postupku upravljanja otpadom od građenja i rušenja u oktobru 2023. godine, prvi put propisala način upravljanja ovom vrstom otpada, pri čemu je plan da se do 2030. godine reciklira 40 odsto građevinskog otpada. Poslednjih godina primetan je porast građevinskih radova na kojima se generiše velika količina otpada što je dovelo do potrebe da se propišu jasni postupci upravljanja ovom vrstom otpada, od njegovog nastanka pa do zbrinjavanja, konačnog odlaganja ili reciklaže. Cilj vebinara bio je da dodatno pojasne obaveze lokalnih samouprava u procesu upravljanja ovom vrstom otpada, kao i da se predstavi primer dobre prakse u Republici Srbiji.

Uredbu o načinu i postupku upravljanja otpadom od građenja i rušenja – obaveze i značaj za lokalni nivo vlasti, predstavila je Tatjana Kaluđerović, pomoćnica ministarke ispred Sektora za upravljanje otpadom i otpadnim vodama, Ministarstva zaštite životne sredine. Usledila je prezentacija Mirjane Todorović, šefice Odseka za razvoj sistema i saradnju sa jedinicama lokalne samouprave, ispred Ministarstva zaštite životne sredine, na temu izrade planova upravljanja otpadom od građenja i rušenja. Zatim je Vera Blagojević, rukovoditeljka Komunalne službe, KJP „Zlatibor“ Čajetina, predstavila primer Odluke o upravljanju otpadom od građenja i rušenja na teritoriji opštine Čajetina.