Vesti

Sat za planetu Zemlju

Jedna od najvećih svetskih inicijativa za očuvanje prirode i životne sredine „Sat za planetu Zemlju“, ponovno će okupiti ljude širom sveta kako bi pokazali svoju ljubav, ali i zabrinutost zbog stanja u kom je planeta.

Lokalne samouprave imaju priliku da se i ove godine priključe akciji tako što će u subotu, 23. marta u 20:30 časova isključiti dekorativnu rasvetu na prepoznatljivim znamenitostima.

Kako klimatska kriza preti svim građanima sveta, svetska biološka raznovrsnost smanjuje se neviđenom brzinom, a oko milion vrsta je pod pretnjom izumiranja, najveći svetski pokret za očuvanje planete usmeren je na mobilizaciju pojedinaca, preduzeća i vlada da budu deo razgovora i pronalaska rešenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. Cilj ove akcije je podsetnik na ono što svi znamo i osećamo, samo često zaboravljamo, a to je da je čovek samo mali deo prirode. Da bismo sačuvali zdrav i prosperitetan život ljudi, moramo da čuvamo biljni i životinjski svet!

Iako je počeo samo kao simbolični događaj gašenja svetla u Sidneju 2007. godine, Sat za planetu Zemlju danas obeležava više od 190 zemalja i teritorija. Budući da se globalna biološka raznovrsnost smanjuje zastrašujućom brzinom, Sat za planetu Zemlju u našem regionu ove godine biće usmeren na širenje svesti o neverovatno brzom izumiranju životinjskih vrsta.           

Informaciju o učešću lokalne samouprave u akciji, potrebno je proslediti gospođi Aleksandri Ugarković iz Svetske fondacije za prirodu iz Srbije, na sledeću adresu: augarkovic@wwfadria.org

Više informacija na https://www.wwfadria.org/sr/ukljuci_se/sat_za_nasu_planetu/