Vesti

Objavljen početak trećeg ciklusa nagradnog konkursa Ekoopština

Konferencijom za novinare u prostorijama Fracuske ambasade svečano je objavljen početak trećeg ciklusa nagradnog konkursa Ekoopština. Na konferenciji za medije o projektu Ekoopština govorili su: Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine, Sandra Dokić, Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO, Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a, kao i predstavnici kompanija Wiener Stadtische, Decathlon, Huot, Saint Gobain i BBA, koje podržavaju ovaj projekat.

U prethodna dva ciklusa u takmičenju Ekoopština učestvovalo je više od 100 opština i gradova, a oko 700 predstavnika lokalnih samouprava pohađalo je edukativne seminare. Ovaj jedinstveni projekat, osmišljen je kao francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji kao i u Francuskoj, predstavlja dobar put za promociju tema Zelene agende. 

Nj.E. Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, izrazio je svoje zadovoljstvo što se takmičenje dobro uklopilo u pejzaž i danas predstavlja stub saradnje između Francuske i Srbije. Timovi ambasade imaju za cilj da nastave sa valorizacijom lokalnih zajednica u Srbiji u njihovom upravljanju pitanjima životne sredine kroz različite kategorije konkursa "Ekoopština".
On je podsetio da se ovo takmičenje takođe obraća mladim generacijama i njihovim profesorima u okviru razvijanja ekološke i i građanske svesti.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić je potvrdila da su rezultati projekta Ekoopština na nivou lokalnih zajednica u protekle dve godine brojni i vidljivi. Naglasila je i značaj investicije od skoro pet milijardi evra u vidu donacija, vaučera i kredita Evropske unije i drugih partnera koji su omogućili razvoj lokalnih zajednica.
Među vidljivim rezultatima, kako je navela, jeste i to da je skoro 35 gradova uspostavilo planove upravljanja vodom i izgradilo devet centara za tretman otpada širom Srbije. Po njenim rečima, inicijativa Ekoopština pruža lokalnim zajednicama priliku da budu u kontaktu sa stručnjacima iz inostranstva i razmene svoja iskustva.

“Za našu organizaciju učešće u sprovođenju konkursa Ekoopština predstavlja priliku da osnažimo naše kapacitete u ovoj oblasti, prepoznamo dodatne primere dobre prakse iz gradova i opština, kao i da steknemo nova saznanja o mogućnostima razvoja novih projektnih ideja sa kojima bismo mogli da nastavimo podršku našim članicama u budućnosti. Za naše članice, gradove i opštine, osim prestiža koju titula Ekoopštine nosi, posebno je važna mogućnost razmene iskustava sa gradovima i opštinama ali i privrednim i drugim subjektima iz Francuske. Naše opštine su bile u studijskim posetama Francuskoj tokom 2022. i 2023. godine, gde su imale priliku da razmene iskustva sa svojim kolegama iz Francuske,” izjavio je ovom prilikom Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO.

Konkurs Ekoopština trajaće do 7. jula 2024. godine, a sve JLS mogu se prijaviti u četiri kategorije: upravljanje vodama, upravljanje otpadom, energetska efikasnost i urbana mobilnost. 

Prijavljivanje za učešće je moguće preko sajta projekta: https://ekoopstina.com/sr/le-concours-ekoopstina/

U međuvremenu, biće organizovani seminari za zainteresovane gradove.

Foto: Jovan Gojković