Vesti

Konstituisano Predsedništvo SKGO

Konstitutivna sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) u novom sazivu održana je 20. marta 2024. godine u Beogradu. Sednicom je predsedavao Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca, uz učešće 20 članova Predsedništva. Predsednik Cvetanović poželeo je dobrodošlicu novoizabranim članovima i poželeo im uspešan rad. Predsednik SKGO je posebno čestitao opštinama: Babušnica, Veliko Gradište, Žabalj, Žitište, Preševo i gradskoj opštini Stari Grad koje su prvi put izabrane u Predsedništvo SKGO.

Članovi Predsedništva verifikovali su zapisnik 51. skupštine SKGO i usvojili zapisnik poslednje, 11. sednice Predsedništva u prethodnom sazivu.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO predstavio je Izveštaj o radu organizacije za period od 14. novembra 2023. do 20. marta 2024. godine, koji je ovom prilikom i usvojen.

Maja Stojanović Kerić, sekretar Predsedništva predstavila je Predlog odluke o imenovanju članova odbora SKGO, kojom se utvrđuje sastav osam resornih odbora. Predsedništvo je donelo Odluku o imenovanju članova odbora SKGO.

Generalni sekretar SKGO predstavio je Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za implementaciju Strateškog plana SKGO (2022-2025.) za 2023. godinu i tom prilikom ukazao na najvažnije aktivnosti. Ovom prilikom generalni sekretar Tarbuk istakao je realizaciju 41 akreditovane obuke, održavanje više od 130 skupova, 100 obuka i radionica, izradu 32 modela akata, kao i 11 priručnika, 19 instruktivnih materijala, sa posebnim naglaskom na razvoj i početak rada elektronskog portala za finansiranje projekata lokalne samouprave koji je na raspolaganju svim gradovima i opštinama u cilju efikasnijeg i pravovremenog  informisanja i pronalaženja dostupnih fondova.

Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara za usluge članstvu SKGO predstavio je Akcioni plan za implementaciju Strateškog plana SKGO (2022-2025.) za 2024. godinu i tom prilikom najavio dalje delovanje organizacije u procesu izrade propisa i javnih politika, u sprovođenju nadležnosti i izgradnji internih kapaciteta, nastavak podrške članicama u procesu evropskih integracija i međunarodne saradnje kroz nastavak saradnje sa evropskim institucijama i međunarodnim partnerima, a predstavio je i planirane aktivnosti na polju unapređenja komunikacija i informisanja gradova i opština.

Članovi Predsedništva usvojili su predlog da predstavnici SKGO na 19. generalnoj skupštini Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS), koja se ove godine održava u Baru (Crna Gora), budu Goran Cvetanović, predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca i Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja.

Predsedništvo je usvojilo i dve inicijative, prva se odnosi na osnivanje fonda za podršku predfinansiranju  donatorskih projekata opština i gradova , a druga na povećanje transfera gradovima i opštinama u narednoj budžetskoj godini. Navedene inicijative biće upućene Ministarstvu finansija nakon formiranja Vlade Republike Srbije.