Vesti

Podrška izradi godišnjeg programa za poljoprivredu i ruralni razvoj - Sastanak Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) danas je u Beogradu organizovala 14. sastanak Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj pred više od 200 predstavnika jedinica lokalne samouprave. Ovom prilikom predstavljen je Priručnik za izradu i realizaciju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta kroz informacioni sistem Uprave za poljoprivredno zemljište. Sastanak Mreže realizovan je kroz Program „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji podržava Vlada Švajcarske.

Skup je otvorila Slađana Grujić, programska direktorka za ekonomski razvoj SKGO i koordinatorka Mreže i napomenula da sastanci ove vrste koji se organizuju dva puta godišnje od 2015. godine, posebnu pažnju posvećuju temama koje su se pokazale kao važne za lokalne samouprave.

„Okupili smo se ovde kako bismo razmenili mišljenja i praktična znanja, konsultovali se u vezi sa primenom novih propisa, a ovoga puta i razrešili nedoumice u vezi sa izradom i realizacijom godišnjeg programa za zaštitu, uređenje i korišćenje poljoprivrednog zemljišta. Takođe, u skladu sa vašom zainteresovanošću, na dnevnom redu je i predstavljanje softvera eAgrar i njegovih funkcionalnosti, kao i izazova  i problema u korišćenju ovog softvera, imajući u vidu da lokalne samouprave nisu prepoznate ovim softverskim rešenjem“, najavila je Grujić i dodala da je održiva poljoprivreda takođe jedna od tema današnjeg sastanka Mreže.

Priručnik za izradu i realizaciju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta kroz informacioni sistem Uprave za poljoprivredno zemljište predstavila je Marija Mitrović, šefica Odseka za planiranje korišćenja poljoprivrednog zemljišta Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Priručnik je nastao kao rezultat uočene potrebe lokalnih samouprava za razjašnjenjem nedoumica sa kojima se svakodnevno suočavaju u postupku izrade i realizacije godišnjeg programa, kao jedne od najkompleksnijih nadležnosti dela uprave koja se bavi poljoprivredom i ruralnim razvojem.

Danica Paunović, savetnica u Upravi za agrarna plaćanja, zatim je predstavila primenu softverskog rešenja eAgrar koje podrazumeva onlajn registraciju poljoprivrednih proizvođača, ubrzano podnošenje zahteva za podsticaje, kao i ubrzano odobravanje i isplatu podsticaja. Takođe, ona je istakla ulogu lokalne samouprave u pružanju podrške poljoprivrednim proizvođačima u korišćenju softvera, nakon čega je usledila diskusija o njegovim funkcionalnostima.

Dragana Drobnjak iz Sektora za poljoprivrednu politiku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, govorila je o održivoj poljoprivredi. Posebnu pažnju posvetila je uticaju poljoprivredne proizvodnje na životnu sredinu i istakla važnost saradnje Ministarstva i jedinica lokalne samouprave u sprovođenju politike održive poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Vesna Lazarević, savetnica za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Pirota i Milka Nedeljković, šefica kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac predstavile su primere dobre prakse ove dve lokalne samouprave u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja. Zoran Knežević iz Uprave za agrarna plaćanja, učesnicima Mreže prezentovao je Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (LPIS) i najavio njegovo uvođenje i održavanje u pilot opštinama u Republici Srbiji.

Sastanak Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj zaključen je predstavljanjem Analize nalaza Vrednovanja učinka u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u periodu od 2021. do 2023. godine koju su predstavile Jelena Čubrilo Vranac, saradnica SKGO i Slađana Grujić. Vrednovanje je izvršeno na uzorku od 30 gradova i opština, koji su izabrani na osnovu njihove veličine, geografske raspoređenosti i stepena razvijenosti. Dve ključne oblasti analizirane su ovim vrednovanjem – nivo institucionalnih kapaciteta JLS za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja i nivo spremnosti JLS za primenu strateških dokumenata u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Merenjem učinka za period 2021-2023. godine, grad Kruševac je ostvario najveći broj poena – 124 od 135, a opština Ljubovija najveći rast kada su u pitanju kapaciteti i spremnost za sprovođenje ove nadležnosti.