Vesti

Ciljevi održivog razvoja centralna tema Nacionalnog urbanog foruma u Nišu

Drugi po redu Nacionalni urbani forum održan je 11. i 12. aprila 2024. godine u Naučno tehnološkom parku u Nišu. Više od 150 učesnika iz gradova i opština, organa državne uprave, akademske zajednice, privatnog i nevladinog sektora, okupilo se da razmeni iskustva na temu „Lokalizacija ciljeva održivog razvoja i praćenje urbanog razvoja u Republici Srbiji", sa posebnim fokusom na sagledavanje ključnih tema i aktivnosti u oblasti urbanog razvoja. Razmatrani su i posebni aspekti urbanog razvoja, kao što su Zelena agenda i urbani razvoj, upravljanje urbanim razvojem i digitalizacija, arhitektura, urbana kultura i društveni aspekti urbanog razvoja, a posebna pažnja posvećena je institucionalizaciji praćenja urbanog razvoja na lokalnom nivou, ulozi mladih u urbanom razvoju i značaju razmene iskustava iz oblasti urbanog razvoja na nivou Istočne Evrope, Balkana, Kavkaskog makro-regiona i Centralne Azije.

Skup su otvorili Đorđe Milić, direktor Agencije za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije, Lidija Stefanović Nikolić, glavna urbanistkinja grada Niša, Milan Ranđelović, direktor Naučno tehnološkog parka u Nišu, Nikola Tarbuk, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Katja Šefer, međuregionalna savetnica za Istočnu Evropu, Južni Kavkaz i Centralnu Aziju UN Habitata. Putem video uključenja, učesnicima su se obratili i Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji, kao i Fabio Skano, vršilac dužnosti stalnog koordinatora UN u Srbiji.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO, ovom prilikom istakao je značaj razmene iskustava u oblasti održivog urbanog razvoja.

„Lokalizacija ciljeva održivog razvoja posebno je važna za našu organizaciju i za naše članice – gradove i opštine. Za uspešno praćenje razvoja na lokalnom nivou, slično kao i na državnom, neophodna je kvalitetna horizontalna i vertikalna saradnja. Grad Niš je prvi grad u Srbiji koji radi na Dobrovoljnom izveštaju o ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Stoga, od domaćina ovogodišnjeg Nacionalnog urbanog foruma, kao i od drugih učesnika današnjeg skupa, očekujem da čujemo upravo primere takve saradnje“, rekao je Tarbuk i objasnio da gradovi i opštine obavljanjem poverenih nadležnosti, pružanjem usluga građanima, sprovođenjem projekata diversifikacije usluga, doprinose upravo ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Ključna pitanja urbanog razvoja u Republici Srbiji, kao što su Zelena agenda, klimatske promene, urbana mobilnost, pametni gradovi, digitalizacija, participacija i kvalitet arhitekture i građene sredine, otvorena su na ovogodišnjem Nacionalnom urbanom forumu.

Klara Danilović, šefica Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i stanovanje SKGO, predstavila je Indeks participacije u urbanističkom planiranju – alat za praćenje kvaliteta i kvantiteta učešća građana u procesima izrade urbanističkih planova.

„Čuli smo iskustva gradova iz regiona i sveta, što je veoma značajno za dalju praksu gradova i opština. Problema i izazova koje donosi urbanizacija ima sve više, a veoma je važno uključivanje stanovnika u odlučivanje o urbanizmu u svojim gradovima i opštinama“, rekla je Klara Danilović i posebno naglasila problem urbane mobilnosti u gradovima, kao jednog od faktora klimatskih promena.

Problemi sa kojima se suočavaju gradovi tiču se izgradnje, odnosno načina korišćenja zemljišta, saobraćaja i urbane mobilnosti, zatim cirkularne ekonomije, energetske tranzicije i kvaliteta vazduha – istaknuto je na Nacionalnom urbanom forumu. Stoga je fokus dvanaestog po redu Svetskog urbanog foruma koji će se u novembru 2024. godine održati u Egiptu, upravo održivost, inkluzivnost, rezilijentnost i bezbednost urbanih naselja, a sve u cilju kvalitetnijih lokalnih aktivnosti za održive gradove i zajednice.

Nacionalni urbani forum organizovan je u saradnji Agencije za prostorno planiranje i urbanizam, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Niša i Stalne konferencije gradova i opština, a u partnerstvu sa Kancelarijom rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji, Programom Ujedinjenih nacija za naselja – UN Habitatom i Svetskom bankom, uz podršku Naučno tehnološkog parka u Nišu i Švajcarske organizacije za ekonomsku saradnju. SKGO je u organizaciji Nacionalnog urbanog foruma učestvovala kroz Program „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu", koji podržava Vlada Švajcarske.