Vesti

U vršačkom Domu zdravlja otvoren Kutak za roditelje

Grad Vršac je 18. aprila 2024. je u prostorijama Doma zdravlja Vršac organizovao svečani skup povodom zvaničnog otvaranja Kutka za roditelje.

Uvođenje ove bazične mere podrške podsticajnom roditeljstvu u ranom razvoju dece, deo je aktivnosti u okviru projekta “Podrška lokalnim samoupravama u širenju dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu”, koji zajednički sprovode Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), UNICEF, u saradnji sa brojnim partnerima i institucijama. Ovaj projekat ima za cilј da razvije i unapredi postojeće javne politike i procedure lokalnih samouprava radi jačanja sistema podrške roditelјima/staratelјima u prvim godinama odrastanja deteta i deo je šireg programa „Podrška podsticajnom roditelјstvu kroz igru“.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović obratila se prisutnima i apostrofirala kako značaj donete mere, tako i uticaj i saradnja institucija i partnera kako na lokalnom, tako i nacionalnom nivou.

„Potpisivanjem Memoranduma o saradnji i primeni integrisanog modela podrške sa Stalnom konferencijom gradova i opština, Grad Vršac je u prethodne dve godine realizovao sve planirane aktivnosti predviđene ovim projektom. Formirali smo Radno telo za podršku podsticajnom roditeljstvu i ranom razvoju koje sačinjavaju predstavnici lokalne samouprave kao osnovnog nosioca, koordinatori svih aktivnosti na lokalnom nivou i predstavnici ustanova učesnika projekta. Potom je urađena detaljna analiza stanja i procena indikatora ovih oblasti na teritoriji Grada Vršca i donet je Protokol o saradnji na realizaciji ovog projekta kojim smo kao krajnji cilj definisali i usvojili integrisane mere podrške za podsticajno roditeljstvo i rani razvoj dece“, rekla je Mitrović.

Ona je istakla da je, do danas, preko 50 stručnjaka zaposlenih u ustanovama iz ovih oblasti prošlo stručne edukacije od strane najeminentnijih stručnjaka, a održavani su i stručni skupovi sa mentorima i predstavnicima drugih lokalnih samouprava u cilju razmene iskustva, znanja i prakse.

„Želim da izrazim veliku zahvalnost svima koji su učestvovali i doprineli uspešnoj realizaciji projekta, našim partnerima i saradnicima, našem timu lokalne samouprave, direktorima i koordinatorima naših ustanova koji su u svemu uspešno i aktivno sarađivali, stručnjacima naših ustanova: lekarima, patronažnim sestrama, psiholozima, specijalnim pedagozima, socijalnim radnicima i vaspitačima koji su tako motivisano i predano učestvovali u svim aktivnostima i izazovima na realizaciji i ostvarenju zadataka ovog projekta“, istakla je Mitrović.