Vesti

Grad Kruševac Zeleni šampion za Zapadni Balkan

Tokom Drugog Foruma lokalnih samouprava – Zelena agenda za Zapadni Balkan, održanog danas u Baru, Savet za regionalnu saradnju (RCC) i Mreža Asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS), dodelili su nagradu “Zeleni šampioni za Zapadni Balkan” gradu Kruševcu u kategoriji Održivi transport.

Ovaj događaj bila je prilika za diskusiju o implementaciji Zelene agende, razmenu iskustava i inovativnih i ekološki održivih rešenja. Ivana Pajić, zamenica načelnika Gradske uprave grada Kruševca, predstavila je praksu ovog grada u održivom transportu, kroz Plan održive urbane mobilnosti i njegovu implementaciju, sa fokusom na inovativnost i održivost ove prakse.

Prestižna nagrada “Zeleni šampioni za Zapadni Balkan“, pokrenuta u okviru Zelene agende za akcioni plan Zapadnog Balkana 2021-2030 i Zaključaka Foruma lokalnih samouprava u Tirani 2023, ima za cilj da oda počast gradovima i opštinama koji su pokazali izuzetnu posvećenost i inovativne pristupe održivosti životne sredine, urbanom zelenilu, zelenom rastu i ekološki svesnim inicijativama.

Kategorije u kojim su dodeljene nagrade za izvanredne prakse primenjene u 2023. godini su:

  • Dekarbonizacija
  • Održivi transport
  • Podsticanje angažovanja zajednice i svesti o cirkularnoj ekonomiji/životnoj sredini
  • Inovacija i kreativnost u rešavanju ekoloških izazova – uklanjanje zagađenja
  • Prakse održive poljoprivrede i
  • Posvećenost očuvanju i zaštiti životne sredine i biodiverzitetu