Vesti

X sednica Odbora za zaštitu životne sredine

Novi Sad je 26. septembra 2007. godine bio domaćin desete sednice Odbora za zaštitu životne sredine SKGO, kojom je predsedavo gospodin Radiša Milošević, predsednik Odbora i predsednik opštine Batočina.

Prezentacija dostignutih rezultata u realizaciji projekta izgradnje regionalne deponije komunalnog otpada u Užicu, u okviru koga se osam opština zapadne Srbije dogovorilo da na jedinstven način organizuje prikupljanje i deponovanje komunalnog otpada, predstavljala je prvi pravi pomak u realizaciji Nacionalne strategije za upravljanje otpadom. Direktor JKP``Duboko``, koje je osnovano radi realizacije ovog Projekta, upoznao je članove Odbora sa svim dosadašnjim aktivnostima.
Iskustva u radu na ovom projektu podstakla su brojna dodatna pitanja, ali i inicijativu da se još jednom pokrene pitanje sistemskog rešenja upravljanja otpadom, posebno vezano za Nacrt zakona o upravljanju komunalnim otpadom, koji je poslat na usvajanje Narodnoj Skupštini.

Proces suzbijanja Ambrozije, korovske biljke čiji polen izaziva velike zdravstvene probleme u celoj Vojvodini, predstavlja ozbiljan posao kome je Uprava za zaštitu životne sredine grada Novog Sada posvetila veliku pažnju. Da se jedino takav pristup u suzbijanju ove, ali i ostalih invazivnih vrsta isplati, pokazuju prvi rezultati dobijeni na osnovu uspostavljenog monitoringa. Aktivnosti pojedinih sredina samo delimično rešavaju ovaj problem i zahtevaju ukupno veća sredstva nego što bi to bio slučaj kada bi se preduzele dovoljno opsežne i dobro koordinisane aktivnosti, pa bi bilo dobro i u tom pravcu pokrenuti inicijativu prema nadležnim ministarstvima radi zajedničkog pristupa ovom problemu.

Pored ovih ključnih tema, članovi Odbora su dobili niz informacija o nedavno održanom sajmu zaštite životne sredine na kome se predstavio i određeni broj gradova i opština, o memorandumima saradnje koje je Stalna konferencija u prethodnom periodu potpisala sa Narodnom Skupštinom i Vladom Republike Srbije. Pored poslednjeg primerka časopisa Lokalna samouprava podeljeni su bilteni programa Login, kao i novi broj časopisa Ekosfera.