Vesti

Održana sednica Republičkog štaba za vanredne situacije

Nakon Odluke Vlade Srbije o obrazovanju Republičkog štaba za vanredne situacije, u Beogradu je 16. maja 2024. godine održana prva sednica ovog tela kojom je predsedavao Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova. Sednici je u svojstvu člana prisustvovao Nikola Tarbuk, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Na sednici su članovi Republičkog štaba razmatrali Izveštaj o aktuelnoj situaciji i aktivnostima saniranja požara na Regionalnoj deponiji „Duboko“, a izvestilac je bila gospođa Irena Vujović, potpredsednica Vlade i ministarka životne sredine. Ona je istakla da je regionalno preduzeće za upravljanje otpadom formirano 2005, a počelo je sa radom 2011. godine. Država je, zbog neophodnosti stabilizacije, proširenja i modernizacije deponije obezbedila sredstva iz kreditne linije evropskih partnera.

Gospođa Vujović je najavila radove na sanaciji i modernizaciji deponije, koja će nakon izvođenja radova biti moderan centar, gde će otpad biti tretiran po savremenim standardima uz produžen radni vek.

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda prof. dr Jugoslav Nikolić, dostavio je informacije o hidrološkoj i meteorološkoj situaciji na teritoriji Republike Srbije sa prognozom vremena za naredni period i spremnosti protivgradne zaštite.

Načelnik Republičkog štaba, v.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izvestio je članove o sprovedenim aktivnostima zaštite i spasavanja i ublažavanja posledica izazvanih požarima na otvorenom i ekstremnim vremenskim pojavama u prethodnom periodu, kao i o spremnosti sistema za smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama za period proleće i leto 2024.godine.

Član Štaba i direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović, podneo je Izveštaj o stanju vodnih objekata za zaštitu od poplava i uređenje vodotokova na području nadležnosti Javno vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“. Takođe, gospodin Puzović ovom prilikom je predočio informacije o sprovedenoj odbrani od poplava i stanju objekata za zaštitu od štetnog dejstva voda oštećenih poplavama izazvanim elementarnim nepogodama iz januara i juna prošle godine.

O uvođenju sistema ranog upozoravanja i obaveštavanja javnosti u slučaju nadolazeće ili neposredne opasnosti govorio je Dejan Ristić, član Štaba i ministar informisanja i telekomunikacija.