Vesti

Stvaranje boljeg okruženja za žene preduzetnice u Zrenjaninu

Memorandum o saradnji za realizaciju paketa podrške u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja - ženskog preduzetništva između Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i grada Zrenjanina potpisali su 22. maja 2024. godine gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk.

Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, ovom prilikom posebno je istakao dugogodišnju saradnju grada i SKGO.

„U prethodnom periodu smo realizovali programe za podršku preduzetništvu, i naišli na zaista dobar odziv naših sugrađanki. Stoga verujem da ćemo i kroz ovaj paket podrške koji smo dobili od SKGO još više unaprediti žensko preduzetništvo na teritoriji grada Zrenjanina“, rekao je gradonačelnik Salapura.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk podsetio je na to da je grad Zrenjanin član Predsedništva SKGO, kao i šest odbora SKGO.

„Današnjim potpisivanjem započinjemo podršku gradu Zrenjaninu u procesu usaglašavanja lokalnih politika u cilju podrške preduzetnicama. Pre svega, zajednički ćemo raditi na Programu za lokalni ekonomski razvoj, Programu zapošljavanja i Programu razvoja turizma. Naša podrška obuhvatiće izradu analize stanja ženskog preduzetništva, kao i obuke za žene preduzetnice, ali i za predstavnike JLS na temu rodne ravnopravnosti i ženskog preduzetništva“, objasnio je Tarbuk.

Paket podrške SKGO predstavlja skup aktivnosti koje su prilagođene lokalnim potrebama i kreirane tako da podrže lokalne samouprave u podizanju nivoa efikasnosti rada, unapređenju kapaciteta i pružanju usluga na inovativan, efikasan i održiv način. U okviru paketa podrške gradu Zrenjaninu, ženama će biti omogućeno da, kroz različite programe i inicijative, razvijaju svoje poslovne ideje, stvaraju nova radna mesta i doprinesu ekonomskom razvoju opštine.

Projekat „Održive i inkluzivne usluge na lokalnom nivou“ finansira Vlada Švedske i realizuje Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije (SKGO) uz stratešku podršku Švedske asocijacije lokalnih vlasti i regiona (SALAR).