Vesti

Kultura i nasleđe centralna tema Mreže za romska pitanja SKGO

„Kultura i nasleđe“ bila je tema četrnaestog sastanka Mreže za romska pitanja Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) održanog 23. maja 2024. godine u Beogradu. Sastanak Mreže realizovan je u okviru projekta „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“, koji finansira Evropska unija.

Dušan Jovanović, savetnik za socijalnu inkluziju i koordinator Mreže za romska pitanja SKGO, moderirao je sastankom Mreže i najavio temu „Kultura i nasleđe“ uz nadu da će ova tema inspirisati neke nove aktivnosti i inicijative na lokalnom, ali i nacionalnom nivou.

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, svojim obraćanjem otvorio je sastanak Mreže za romska pitanja i istakao važnost građenja partnerstava u unapređenju položaja romske zajednice u Republici Srbiji.

„Kultura zauzima značajno mesto u Strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja 2022-2030 i ona je uz obrazovanje jedan od najvažnijih resursa za očuvanje i razvoj identiteta u multikulturalnom prostoru Republike Srbije. Kultura Roma jeste vidljiva, bogata, pluralna, dugotrajuća i vredna“, rekao je ministar i istakao da važnu ulogu u tome imaju institucije poput SKGO, i lokalne samouprave koje podržavaju i podstiču stvaralaštvo i doprinose da kultura Roma živi.

Usledilo je obraćanje Dalibora Nakića, predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, koji je istakao važnost saradnje ove institucije sa SKGO.

„Samim tim što danas govorimo o kulturi, znači da smo u oblastima kao što su obrazovanje, stanovanje i zapošljavanje postigli izvestan napredak, i da sada možemo da se posvetimo negovanju i promociji naše kulture. Brojni su Romi i Romkinje koji su zadužili svet svojim kulturnim stvaralaštvom, pre svega glumci, muzičari, književnici, i koji su zaista dali doprinos promociji naše zajednice. Sa druge strane, mediji o tome ne govore na adekvatan način, niti u dovoljnoj meri“, objasnio je Nakić i dodao da je važno isticati pozitivne primere Roma i Romkinja koji su uspešni umetnici.

Programska menadžerka pri Delegaciji Evropske unije dr Mirjana Maksimović, podsetila je na važnost ujedinjenja u različitosti i istakla da te različitosti ne bi bilo da nije romske zajednice u Evropi.

„Romska zajednica je vezivno tkivo Evropske unije i ona čini njenu raznolikost i osnovu za implementiranje vrednosti ljudskih i manjinskih prava. S tim u vezi, Delegacija EU ulaže značajne fondove u inkluziju Roma. Kultura, tradicija i obrazovanje Roma će, nadam se, u programskim godinama koje slede biti fokus“, rekla je Maksimović i dodala da je važno da romski umetnici iz Srbiji budu deo EU programa za kulturu i najavila otvaranje Evropske kuće u Beogradu za septembar 2024. godine.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO, istakao je da su kultura i kulturno nasleđe od ključnog značaja za svaku etničku grupu, nacionalnu zajednicu i narod.

„Veliki poznavalac romske kulture, dr Rajko Đurić, govorio je da su Romi očuvali niz kulturnih elemenata koji nedvosmisleno svedoče o njihovom etničkom samosvojstvu u oblasti materijalne i duhovne kulture, uključujući pre svega, verovanja, običaje, navike, norme, zakone, jezik i simbole. Za ostvarivanje ravnopravnosti kulture, posebno Roma i Romkinja, potrebno je da se osmisli politika multikulturalnosti i interkulturalnog dijaloga, a posebno je važno podržati kapacitete Roma i Romkinja“, istakao je Tarbuk i dodao da je takođe važno delovanje medija koji imaju sadržaje na romskom jeziku. Značajno je da se ovim medijima pruži podrška, ali i da se svi drugi podstaknu u razvijanju afirmativnog odnosa prema romskoj zajednici i razvijanju programa na romskom jeziku u sredinama gde živi značajan procenat pripadnika romske nacionalne zajednice.

Osim navedenog, generalni sekretar SKGO istakao je ulogu lokalnih samouprava u čuvanju i promovisanju kulturnog identiteta i tradicije romske zajednice, kroz definisanje lokalnih politika i programa, ali i finansiranje aktivnosti koje se realizuju u lokalnoj samoupravi. Dodao je da će SKGO kroz grant šemu projekta koji sprovodi uz podršku Evropske unije, podsticati promociju i afirmaciju romske kulture i kulturnog nasleđa romske nacionalne manjine. Aktivnosti koje će biti uključene kroz projekte u okviru ove grant šeme, a koje će predložiti lokalne samouprave, tiču se realizacije programa i akcija lokalnih ustanova kulture i romskih udruženja građana, koji su od značaja za promociju romske kulture i romske kulturne baštine.

Tokom panel diskusije “Kultura, vrednost jednog naroda“ govorili su Silvija Nešić, predsednica odbora za kulturu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Aleksandra Đorđević, savetnica u sektoru za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture, Nataša Tasić Knežević, sopran - solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Dragan Ristić, muzičar, kompozitor i frontmen grupe KAL. Panelisti su tokom diskusije naglasili važnost umrežavanja na lokalnom nivou i korišćenja postojećih resursa, kako umetnika i stvaralaca, tako i izvora finansiranja koji su na raspolaganju.

U panel diskusiji “Kultura, stub razvoja“ učestvovali su Sreten Jovanović, režiser, producent i vanredni profesor, Nađa Greku iz Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu, Zlatomir Jovanović iz Udruženja romskih književnika, kao i Slobodan Stanković, direktor Kulturnog centra Pećinci. Tokom ove diskusije takođe je istaknut uticaj pojedinca u čuvanju i promovisanju kulture Roma, iz čega proizilazi potreba za povezivanjem umetnika, kako bi zajednički doprinos imao veći efekat na lokalu.

Uspesi mnogih umetnika i kulturnih stvaralaca romske nacionalnosti pomenuti su na ovom sastanku Mreže za romska pitanja SKGO, pri čemu je istaknuta važnost njihovog povezivanja, osmišljavanja mehanizma za praćenje i pokretanja inicijativa, zajedničke realizacije aktivnosti i kreiranja kulturnog sadržaja, posebno za lokalnu zajednicu na nivou lokalne samouprave.