Vesti

IV sednica Odbora za kulturu, omladinu i sport

Četvrta sednica odbora za kuluturu, omladinu i sport SKGO, održana je u Batočini, 25. septembra 2007. godine, uz prisustvo članova Odbora, predstavnika Ministarstva za omladinu i sport i savetnika za izradu nacionalne Strategije razvoja sporta Ministarstva omladine i sporta.

Izrada nacionalne strategije za mlade
Gospođa Vesna Piperski Tucakov, državna sekretarka Ministarstva omladine i sporta, informisala je članove Odbora da je Ministarstvo omladine i sporta pokrenulo dva važna procesa u oblasti omladinske politike: Izradu Nacionalne strategije za mlade i uspostavljanje konkursnog mehanizma za podršku omladinskim nevladinim organizacijama.
Ministarstvo omladine i sporta ovlašćeno je za pripremu Strategije zaključkom Vlade Republike Srbije od 14 juna 2007. Formirana je međuministarska Radna grupa Vlade Republike Srbije zadužena za pripremu Nacionalne strategije za mlade. Opredeljena su sredstva za pripremu Strategije i jačanje kapaciteta omladinskih nevladinih organizacija.
Značajani elementi u procesu pripreme strategije za mlade su: široko postavljen konsultativni proces, aktivna participacija mladih, intersektorski pristup, dobra informisanost, učešće predstavnika različitih interesnih strana, povezivanje nacionalnog, regionalnog i lokalnog nivoa.
Važnu ulogu u konsultativnom procesu imaju Savetodavni odbori lokalnih samouprava: NVO, lokalnih samouprava, medija, poslovnog sektora, međunarodnih partnera, omladine političkih stranaka.
Kriterijumi za izbor članova Savetodavnog odbora lokalnih samouprava prema regionalnoj zastupljenost je sledeći: 2 predstavnika iz Vojvodine, 2 predstavnika iz Beograda, 1 predstavnik sa Kosova i Metohije i 5 predstavnika iz centralna Srbije. Prednost će imati opštine koje imaju formirane kancelarije za mlade ili na lokalnim skupštinama usvojene Planove akcije za mlade.
Tematske grupe su: obrazovanje, zapošljavanje, zdravlje, socijalna politika, slobodno vreme, participacija, bezbednost, životna sredina.
Završavajući svoju prezentaciju, gospođa Vesna Piperski – Tucakov je predložila da se izabere predstavnik Odbora za kulturu, omladinu i sport SKGO, koji će učestvovati u izradi Nacionalne strategije za mlade.

Izrada nacionalne strategije razvoja sporta
Gospodin Miroslav Rajlić, savetnik za izradu nacionalne Strategije razvoja sporta Ministarstva omladine i sporta, informisao je prisutne da su prioriteti u oblasti sporta, donošenje Zakona o sportu, izrada Nacionalne strategije razvoja sporta, izrada kvalitetnog informacionog sistema vezana za sport i privatizacija.
Formulisanjem i donošenjem Nacionalne strategije za razvoj sporta treba da se poveća značaj sporta za društvo u celini i primene načela po kojem pravo na sport ulazi u korpus osnovnih ljudskih prava, i da se definiše odnos vrhunskog i rekreativnog sporta, kao i njihovo finansiranje.
Dogovoreno je uključenje svih lokalnih samouprava u izradu Nacionalne strategije razvoja sporta preko Odbora za kulturu, omladinu i sport SKGO.    

Nacionalna kancelarija za mlade i formiranje mreže lokalnih kancelarija
Na sednici je istaknuto da je Ministarstvo za omladinu i sport pokrenulo proces izrade Nacionalne strategije za mlade i formiralo Nacionalnu kancelariju za mlade. Sa obzirom na to da se potrebe i problemi mladih razlikuju u različitim lokalnim sredinama, pitanje mladih nije samo pitanje koje može i treba da bude tretirano samo na nivou Republike, već i na nivou jedinica lokalne samouprave. Zato je potrebno doneti i lokalne akcione planove koji bi trebalo da odgovore na specifične probleme mladih u lokalnoj sredini i formirati tela na lokalnom nivou koja će realizovati omladinsku politiku i implementirati akcione planove lokalne kancelarije za mlade. Na taj način, aktivno uključivanje lokalne samouprave u ove procese doprinosi ostvarivanju ciljeva definisanih u Nacionalnoj strategiji za mlade i čine taj dokument realnim i ostvarivim.
Otvaranje regionalnih i lokalnih kancelarija predstavlja prioritet Nacionalne kancelarije za mlade. Zadatak Nacionalne kancelarije za mlade je da pruži stručnu i savetodavnu pomoć lokalnim vlastima u procesu formiranja lokalnih kancelarija.

Uz materijal za sednicu dobijena je preporuka ministarke za omladinu i sport, gospođe Snežane Marković-Samardžić da lokalne samouprave u Srbiji svojom odlukom ustanove posebno telo na nivou opštine koje bi se bavilo problemima mladih. Predlog preporuke je jednoglasno usvojen od strane članova Odbora.