Vesti

U Svilajncu i Kraljevu održane radionice o izradi programa razvoja turizma i razvoju turističkog proizvoda

Stalna konferencije gradova i opština (SKGO) je u Svilajncu i Kraljevu 23. i 28. maja, održala radionice o izradi programa razvoja turizma i razvoj turističkog proizvoda u jedinicama lokalne samouprave, sa posebnim fokusom na ruralni, kulturni i turizam specijalnih interesovanja. Jednodnevne radionice pohađalo je 44 učesnika iz 22 gradova, opština i lokalnih turističkih organizacija.

Cilj održanih radionica bio je unapređenje znanja i veština u oblasti planiranja i razvoja turizma, sa posebnim osvrtom na lokalne samouprave koje su u procesu izrade ovog dokumenta ili izradu planiraju u narednom periodu. Pažnja je posvećena razvoju turističkih proizvoda koji su u prethodnom periodu ocenjeni kao najrelevantniji, a to su ruralni, kulturni i turizam specijalnih interesovanja, ali su obrađena pitanja koja se odnose na glavne izazove u izradi Programa razvoja turizma.

Savetnica za lokalni ekonomski razvoj u SKGO Anita Ratković naglasila je da su učesnici na radionicama imali priliku da detaljnije da razviju turističke proizvode koji su ocenjeni kao najrelevantniji, a to su ruralni, kulturni turizam i turizam specijalnih interesovanja.

„Ono što smo izdvojili kao posebno interesantno je u skladu sa izraženim potrebama naših učesnika. Dakle, mi smo pre obuka prosledili jedan kratak upitnik kolegama iz lokalnih samouprava i turističkih organizacija, gde su oni odabrali upravo ruralni turizam, kulturni turizam i turizam specijalnih interesovanja kao ključne turističke proizvode koje bi razvili na svojoj destinaciji“, rekla je Ratković.

Ona je naglasila važnost saradnje na lokalu, odnosno ne samo angažman zaposlenih u lokalnim administracijama, nego i svih bitnih aktera koji su u oblasti turizma, što znači ustanova kulture, sporta, različitih udruženja, agencija i slično, i to ne samo na teritoriji jednog grada i opštine već njihovo umrežavanje na konkretnoj destinaciji u cilju strateškog razvoja turizma i turističke ponude.

Jasna Simović, šefica Odseka za razvoj turističkih proizvoda u Sektoru za turizam Ministarstva turizma i omladine je izjavila da su ovakve radionice od izuzetnog značaja u cilju razvoja turizma Srbije bogate turističkim resursima i kulturnim nasleđem, što je dobra osnova za razvoj mnogih turističkih proizvoda.

„Mi ovde dajemo primer na ruralnom turizmu, kulturnom turizmu i turizmu specijalnih interesovanja - to su proizvodi koje svaka naša destinacija u Srbiji može da razvija. Naravno, postoje i drugi proizvodi koji mogu biti ključni za neku destinaciju, a mogu biti  komplementarni turistički proizvodi. Jako je bitno da predsednici lokalne samouprave prepoznaju šta su resursi u smislu potencijala koji tek treba da razvijaju, kao i one koji su već na neki način razvijeni i koji mogu mnogo brže da se dalje razvijaju.

I Simović je naglasila značaj participativnog pristupa koji podrazumeva učešće ne samo predstavnika LS, već uključivanje svih zainteresovanih strana.

Nakon radionica održanih tokom maja, najavljujemo održavanje i vebinara, kao završne aktivnosti ovog ciklusa podrške, a koji će biti održan 6. juna. Prijavu učešća na vebinar moguće je izvršiti putem linka  https://forms.office.com/e/M6uFddMV0P, najkasnije do utorka 4. juna.  

Ovu aktivnost SKGO realizuje u okviru projekta „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji podržava Vlada Švajcarske.