Vesti

Početak aktivnosti na REHEATEAST projektu u cilju smanjenja potražnje za energijom iz fosilnih izvora u sistemima daljinskog grejanja

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) započela je realizaciju projekta „REHEATEAST - izgradnja lokalnih partnerstava za smanjenje potražnje za energijom iz fosilnih izvora u sistemima daljinskog grejanja u regionu istočnog Dunava“ u okviru Programa za Dunavski region. Projekat se realizuje u saradnji 11 projektnih i 25 pridruženih strateških partnera iz 11 zemalja koje pripadaju regionu istočnog Dunava. Vodeći partner na projektu vrednom 2.200.000 evra je Pannon European Group of Territorial Cooperation iz Mađarske, a predviđeno trajanje projekta je od 1.1.2024. do 30.6.2026. godine.

Pored vodećeg partnera i SKGO, 11 projektnih partnera čine i International Fund Development and Coordination Agency Co. iz Mađarske, Energetski institut Hrvoje Požar iz Hrvatske, Tehnički univerzitet Kluž-Napoka iz Rumunije, Lokalna Energetska Agencija za Pomurje iz Slovenije, Via Carpatia EGTC iz Slovačke, Jozef Stefan Institut iz Slovenije, Udruženje Aarhus Centar iz Bosne i Hercegovine, Center for Energy Efficiency Eneffect iz Bugarske i  ABE Renewable doo iz Srbije.

Pridruženi strateški partneri iz Srbije su opština Priboj i preduzeće za proizvodnju i distribuciju toplotne energije Energetika doo Kragujevac.

REHEATEAST projekat okuplja države u regionu istočnog Dunava suočene sa istim izazovom – zastarelim sistemom daljinskog grejanja, kojima je zajednički cilj da pronađu i promovišu katalitičke mere i široko prilagodljiva rešenja za finansijsku i ekološku održivost sistema daljinskog grejanja i hlađenja (DHC), te smanje potražnju za energijom poreklom iz fosilnih izvora i povećaju korišćenje obnovljivih izvora energije i otpadne toplote.

Kroz izgradnju partnerstava, razmenu znanja i saradnju među zainteresovanim stranama, fokus REHEATEAST projekta je nadogradnja, ponuda i potražnja sistema daljinskog grejanja i hlađenja kako bi se poboljšala efikasnost i smanjila zavisnost od fosilnih goriva. Ovim projektom podstiče se međunarodna, međusektorska i saradnja javnog i privatnog sektora u cilju razvoja i implementacije primenljivih rešenja, uključujući poboljšanje procesa i prilagođavanje najboljih praksi. Ključne aktivnosti projekta obuhvatiće istraživanje, pripremu, planiranje i implementaciju, kao i različite događaje ciljane komunikacije i diseminacije razvijenih modela i rešenja, koji će biti testirani i unapređeni u dve različite oblasti razvoja DHC sistema koje zahtevaju različita tehnološka rešenja.

Inicijalna aktivnost na REHEATEAST projektu je sprovođenje nacionalnog istraživanja o stanju tehničkih kapaciteta i budućoj viziji sistema za daljinsko grejanje i hlađenje. Istraživanja su započeta u 11 REHEATEAST država i sprovodiće se tokom maja i juna 2024. godine, kako bi se prikupile informacije o tehničkim, regulatornim, socijalnim i finansijskim aspektima funkcionisanja DHC sistema, sa posebnim fokusom na uobičajene izazove i postojeće dobre prakse u REHEATEAST regionu.

Formulisanje preporuka za politike rešavanja zajedničkih izazova u sistemima centralnog grejanja u regionu istočnog Dunava krajnji je rezultat REHEATEAST projekta. Preporuke će biti dizajnirane da obezbede strateške smernice i podršku kreatorima javnih politika i zainteresovanim stranama u primeni održivih rešenja za sisteme daljinskog grejanja i hlađenja i unapređenju širih ciljeva projekta.