Vesti

Kako konsultujemo gradjane


U okviru projekta ’Podrška jačanju građanskog učešća u Srbiji – druga faza’, koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju – SDC, najvažnije mesto zauzimaju aktivnosti usmerene na aktivaciju građana, konsultovanje njihovog mišljenja i podsticanje učešća u procesu odlučivanja.


Kako bi se proces konsultovanja mišljenja građana u okviru projekta sprovodio sistemski i organizovano, u Krupnju je 25. i 26. septembra održana prva od dve predviđene radionice za izradu Akcionog plana za konsultovanje građana. Menadžeri i sekretari Kancelarija za razvoj zajenice iz šest pilot opština (Čoka, Sremski Karlovci, Valjevo, Osečina, Loznica i Krupanj) imali su priliku da, na osnovu realnih činjenica, uz pomoć konsultanata angažovanih u okviru projekta, izrade nacrt Akcionog plana za konsultovanje građana.


Akcioni plan biće finalizovan i sprovodiće se tek pošto svako od konsultativnih tela građana (Saveta) u pilot opštinama odabere temu od širokog interesa za lokalnu zajednicu. Plan predviđa organizovanje javnih rasprava, anketa, foruma, fokus grupa, neformalnih sastanaka, a sve u cilju prikupljanja mišljenja građana u vezi sa mogućim rešenjima u okviru odabrane teme.