Vesti

Održan informativni vebinar o Evropskoj nedelji mobilnosti

Tema ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti biće „Zajednički javni prostori“. O tome kako organizovati aktivnosti tokom Evropske nedelje mobilnosti u skladu sa temom manifestacije, bilo je reči na današnjem informativnom vebinaru, koji su zajednički organizovali Nacionalni koordinatori manifestacije za Srbiju, Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture.

Evropska nedelja mobilnosti i ove godine održaće se u periodu od 16. do 22. septembra, a gradovi i opštine koji žele da se priključe trebalo bi da blagovremeno krenu sa pripremom događaja. Paralelno teče i registracija gradova i opština na sajtu manifestacije www.mobilityweek.eu. Na današnjem vebinaru, učesnici su dobili pojašnjenja u vezi sa načinom registracije na sajtu.

Zajednički javni prostori su važni za lokalne zajednice, a od načina kako ih planiramo i održavamo zavisiće i kvalitet života i stepen zadovoljstva onih koji u njima borave. Zato je važno da javni prostor bude otvoren i pristupačan za sve. O nekim iskustvima zajedničkog planiranja javnih prostora u Šapcu na vebinaru je govorila saradnica SKGO Ksenija Lukić. Održivi načini kretanja su ključ i suština održive urbane mobilnosti, a nove tehnologije mogu biti od pomoći onima koji se opredele za održive vidove kretanja. O platformi za deljenje vožnje koju uspešno testiraju studenti Saobraćajnog fakulteta u Beogradu govorile su profesorke Tanja Živojinović i Marijana Petrović. Ova aktivnost fakulteta biće registrovana na sajtu Evropske nedelje mobilnosti a dodatno će biti promovisana ovog septembra.

Informativni vebinar o Evropskoj nedelji mobilnosti pohađalo je više od 60 učesnika. Pored učesnika iz Srbije, prisutni su bili predstavnici iz gradova i opština Crne Gore i Bosne i Hercegovine, što je rezultat dobre saradnje koordinatora manifestacije iz Srbije sa koordinatorima iz zemalja u regionu.

Tematske smernice 2024 ENM