Vesti

Uspostavljanje ombudsmana kroz međuopštinsku saradnju

U saradnji sa gradom Kragujevcem i Udruženjem ombudsmana Srbije, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je 18. juna 2024. godine u Skupštini grada Kragujevca, radionicu na temu „Mogućnosti uspostavljanja međuopštinskih lokalnih ombudsmana“.

Radionica usmerena ka promociji i podršci uspostavljanju instituta ombudsmana u gradovima i opštinama, bila je prilika za razmenu znanja i prakse u uspostavljanju institucije ombudsmana kroz međuopštinsku saradnju, a posebno za pružanje podrške članicama SKGO iz Šumadijskog okruga, koje razmatraju načine za uspostavljanje međuopštinske saradnje u ovoj oblasti.

Učesnicima radionice obratila se dr Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika Kragujevca i naglasila značaj međuopštinske saradnje u uspostavljanju regionalne kancelarije obudsmana u Kragujevcu.

„Sa više od hiljadu podnesaka godišnje, i više od dvadeset hiljada podnesaka u poslednjih dvadeset godina, kancelarija ombudsmana grada Kragujevca pokazala je da zaslužuje da postane regionalna. Povezivanje gradova koji imaju lokalne ombudsmane i manjih opština koje nemaju, predstavlja čvrst temelj za izgradnju korpusa branitelja ljudskih i manjinskih prava na svim nivoima“, istakla je pomoćnica gradonačelnika Kragujevca.

Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara za zastupanje SKGO objasnio je postupak uspostavljanja institucije ombudsmana kroz međuopštinsku saradnju.

„Skupštine opština treba da donesu sporazume kojima se predviđa ustupanje poslova ombudsmana gradu Kragujevcu. Nema potrebe da svaka mala lokalna samouprava ima svog ombudsmana, posebno jer je to kadrovski i finansijski izazovno. Stoga, međuopštinska saradnja u uspostavljanju institucije ombudsmana zaista je efektivno i racionalno rešenje“, naveo je Tomašević.

Trenutno u Srbiji postoji 25 lokalnih ombudsmana kojima, a Niš je prvi grad u Srbiji koji je uspostavio regionalnog zaštitnika građana.

Katarina Mitrovski, lokalni ombudsman grada Niša i predsednica Upravnog odbora Udruženja ombudsmana Srbije prenela je iskustva ovog grada u uspostavljanju institucije ombudsmana kroz međuopštinsku saradnju.

„Ono što je naše pozitivno iskustvo, jeste da na ovaj način dovodimo u jednak položaj sve građane, i one koji žive u velikim gradovima koji imaju ombudsmane, i one koji su do sada bili uskraćeni za ovakav vid zaštite prava“, naglasila je Katarina Mitrovski ovom prilikom.

Uspostavljanjem institucije ombudsmana kroz međuopštinsku saradnju, svaka lokalna samouprava imaće jednog službenika koji će primati pritužbe građana na rad institucija, ustanova i lokalnih preduzeća.

Radionica na temu “Mogućnosti uspostavljanja međuopštinskih lokalnih ombudsmana“ realizovana je u okviru programa “Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji SKGO sprovodi uz podršku Vlade Švajcarske.