Vesti

Predstavljeni rezultati projekta BeCulTOUR

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je 18. juna 2024. godine u Novom Sadu u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ organizovala nacionalnu konferenciju na temu „Održivi kulturni turizam“. Skup je ujedno obeležio i završetak međunarodnog projekta „BeCulTOUR: Više od kulturnog turizma”, koji je SKGO realizovala u saradnji sa opštinama Bač, Sremski Karlovci i Irig i u partnerstvu sa 14 međunarodnih organizacija, a uz podršku EU Programa za istraživanje i inovacije HORIZONT 2020.

Ovom prilikom predstavljene su realizovane aktivnosti na projektu, inovativna rešenja u promociji turizma, a održana je panel diskusija „Kulturni predeli za zajednice, turiste i projekte“.

Skup je zvanično otvorila Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture koja je istakla da Republika Srbija i njene institucije ulažu veliki trud u očuvanje, revitalizaciju i promociju kulturnog, istorijskog i prirodnog nasleđa. Ona je istakla da je saradnja SKGO sa opštinama Bač, Irig i Sremski Karlovci potvrdila da je osmišljeno upravljanje resursima kulture osnov za održivu zaštitu, revitalizaciju i promociju kulturnog nasleđa.

„Mi danas ne možemo da zamislimo turističku ponudu, a da oni u sebi ne sadrže i programe koji se tiču kulture i zbog toga je neophodno da saradnja i partnerstvo postane čvršće iz domena kulture i turizma“, izjavila je Vanušić. Ona je naglasila značaj prezentacije kulturnog nasleđa, koje pored obavezne zaštite, mora biti i dostupno i širokoj javnosti.

Pomoćnica ministra kulture je izrazila nadu da će projekat BeCultour biti osnov za nove inicijative promocije lokalnog kulturnog i prirodnog nasleđa.

Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam AP Vojvodine je izrazio zadovoljstvo što je Irig, jedna od podržanih opština, najbrže rastuća turistička destinacija u Srbiji, a da je zajedničkim naporima Vlade AP Vojvodine, opštine Sremski Karlovci i Karlovačke bogoslovije podignut broj turista u ovoj opštini sa 819 iz 2019, na 35000 tokom 2023. godine. On je najavio raspisivanje konkursa do kraja ove godine, u okviru koga će pokrajinska Vlada obezbediti sredstva za promociju lokalne samouprave. 

„U Vojvodini imamo 45 lokalnih samouprava, svaka lokalna samouprava ima bar jedan, ali i više objekata i priča koje bi mogle izneti na svetlo dana i doprineti da broj turista bude veći“, rekao je Ivanišević i apostrofirao značaj pre svega domaćih turista koji često biraju dalje destinacije u odnosu na lokacije na našoj teritoriji.

Ivanišević je očuvanje našeg kulturnog nasleđa označio kao deo kućnog vaspitanja i istakao neophodnost, da iz ličnog primera moramo ukazati generacijama koje dolaze na važnost nasleđa koje Srbija ima.

Steva Panić, predsednik opštine Bač je akcentirao značaj učešća na ovom i sličnim projektima kako bi Bač i njegovo nasleđe zasijalo u punom sjaju i bilo dostupno širokom krugu ljudi.

Miodrag Bebić, zamenik predsednika opštine Irig je u svom izlaganju istakao turističke potencijale ove vojvođanske opštine i naglasio da je Banja Vrdnik druga po broju posetilaca u Srbiji, što je po njegovim rečima značajan uspeh imajući u vidu važan položaj banjskog turizma u našoj zemlji i brojne razvijene destinacije.

Po njegovim rečima, zadatak u narednom periodu je nastavak turističke promocije svih potencijala opštine Irig i privlačenje što većeg broja turista, kao i efikasno povezivanje Banje Vrdnik sa opštinskim centrom.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO je sa ponosom istakao da je BeCultour bio prvi na rang listi projekata podržanih u okviru EU Programa za istraživanje i inovacije HORIZONT 2020 u oblasti za unapređenje i razvoj u oblastima: kulturnog, istorijskog, religijskog i prirodnog nasleđa i turizma u šest evropskih oblasti.

„Projekat „BeCulTOUR: Više od kulturnog turizma“ nam je pružio i dodatne prilike za učenje, pa smo tako organizovali i hakaton takmičenje za najbolje inovativne ideje za razvoj kulturnog turizma. SKGO je u proteklom periodu podelio projektni nagradni fond od 16500 eura među ova tri tima: Sremski Karlovci, Irig i Bač; a nadamo se da će podršku za dodatnu realizaciju, odnosno nadogradnju svega na osnovu njihovih ideja dobiti i iz privatnog i privrednog sektora, odnosno onima koji se bave digitalizacijom, IT-jem, preduzetništvom, hotelijerstvom, ugostiteljstvom, turizmom, nasleđem, zaštitom prirode, kreativnim industrijama i drugim srodnim oblastima“, izjavio je generalni sekretar SKGO.

On je posebno, kao deo projektnih aktivnosti, naglasio izradu Akcionog plana za održivi cirkularni kulturni turizam u našim opštinama, osnove za pisanje i apliciranje za projekte, ali i za druge aspekte kao što su brendiranje, upoznavanje sa inostranim primerima dobre prakse i tome slično.

„Brojne novine pokazale su nove mogućnosti kako možemo na drugačiji način sagledavati naše nasleđe, ali i potencijale – kroz inovativne pristupe – savremenim tumačenjem nasleđa, analizom čulnog nasleđa, duhovnim iskustvom putovanja, prirodom kao nasleđem i tzv. ruralnim suživotom“, izjavio je Tarbuk.

Gospodin Tarbuk je najavio da će SKGO ove godine započeti nacionalno istraživanje u lokalnim samoupravama, u cilju mapiranja aktuelnog stanja u oblasti kulture: „Naša ideja je da prvenstveno prepoznamo autentične potrebe naših članica i na osnovu dobijenih informacija razvijemo mehanizme za podršku lokalnim vlastima u upravljanju kulturom, što će, verujemo, biti korak ka unapređenju ove značajne oblasti.“

U sklopu panel diskusije organizovane tokom skupa pažnja je posvećena pitanjima očuvanju kulturnog nasleđa u odnosu na opasnosti konzumerizma koje povećanje turizma nosi za sobom, kao i važnosti ljudi i lokalne zajednice koji čine i sastavni deo su kulturnog predela. Istaknuto je da putovanja oplemenjuju turiste, a da promocija i negovanje kulturnog duha može da se uveća i kroz projekte i različite dostupne fondove, pri čemu je najbolja i najefikasnija saradnja lokalnih vlasti, institucija, turističkih organizacija, udruženja i neformalnih grupa. Najbolje rezultate daju lokalni lideri sa vizijom, a da su za napredak neophodna redovna saradnja svih zainteresovanih, koji će pratiti i analizirati uspehe i rezultate u cilju unapređenja aktivnosti.

Skup je završen predstavljanjem tri inovativna rešenja za razvoj kulturnog turizma – pobednika hakaton takmičenja 2022. godine, a čija realizacija se desila nakon višemesečnog Programa akceleracije uz podršku međunarodnih eksperata. Timovi Fruškinga, Bač-by-Touch-a  i Irig Road-a su upoznali prisutne sa svojim iskustvima tokom svog inovativnog procesa, kao i internet prezentacijama koje su izrađene sredstvima nagradnog fonda projekta BeCULTOUR.