Vesti

Završen ciklus onlajn obuka za odbornike

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, organizovala je 19. juna 2024. godine u Beogradu svečanost povodom skorog završetka elektronske obuke za odbornike „Sistem lokalne samouprave i primena načela dobrog upravljanja”. Elektronska obuka je trajala sedam nedelja i bila je namenjena novoizabranim odbornicima skupština opština i gradova, koje su konstituisane posle lokalnih izbora održanih 2022. i 2023. godine. Do danas, 145 odbornika je ispunilo uslov za dobijanje sertifikata. 

Marko Tomašević, zamenik generalnog sekretara SKGO pozdravio je prisutne odbornike i zahvalio im se na vremenu koje su izdvojili za današnje okupljanje, a pre svega na vremenu i na nemalom trudu, koji su od aprila kontinuirano izdvajali za pohađanje ove elektronske obuke.

"Ovaj program, koji ste pohađali od 15. aprila, pripremili su neki od naših najboljih stručnjaka za lokalnu samoupravu i dobro upravljanje. Stoga nas posebno raduje to što ste, svojom velikom posvećenošću usvajanju znanja koje vam je predstavljeno na ovoj obuci, pokazali odgovoran i hvale vredan odnos prema odborničkoj dužnosti, na koju je većina vas sada prvi put izabrana", rekao je Tomašević i dodao da su polaznici pokazali da su mesto odbornika razumeli kao važnu i časnu obavezu, koja iziskuje veliki trud i posvećeno ulaganje u nadogradnju vlastitog znanja i stručnosti.

Tomašević je istakao da se prilikom izrade ovog programa, SKGO kao i njeni saradnici i partneri, trudila da polaznike upozna sa osnovima sistema lokalne samouprave i sa načelima dobrog upravljanja, koja odbornicima treba da služi kao vodilja u radu na unapređenju dobrobiti građana. On je izrazio nadu da su odbornici zadovoljni strukturom i sadržajem ovoga programa i uverenje da će ono što su usvojili biti od koristi u obavljanju odborničke dužnosti.

Agnes Bodens iz OEBS-a je u ime Misije izrazila veliko zadovoljstvo da se ova obuka podrži i ponovila izraze zahvalnosti SKGO zbog napora koje organizacija čini na razvoju novih pristupa za profesionalno napredovanje kroz platformu za e-učenje. Ona je podvukla da je SKGO sa pravom prepoznala ključnu ulogu ulogu lokalnih odbornika i potrebu za njihovim stalnim obrazovanjem i profesionalnim usavršavanjem. 

"Obuka koju ste pohađali temelji se na primeni principa dobrog upravljanja na lokalnom nivou koje OEBS smatra ključnim za svako demokratsko društvo. Ovi principi su ključni aspekt Strategije reforme javne uprave Republike Srbije za period 2021-2030, sa posebnim naglaskom na transparentnosti, odgovornosti i unapređivanju upravljanja svih nivoa vlasti", rekla je Bodens i naglasila da je uloga odbornika da podržavaju vladavinu prava i principe dobrog upravljanja u okviru njihovih nadležnosti za nadzor i donošenje odluka.

Do kraja skupa prisutni su imali priliku da u neformalnom razgovoru sa uvodničarima, kao i mentorima Igorom Vilom i Brankom Ljubojom, podele svoja iskustva i utiske sa obuke.

Ova e-obuka posebno je napravljena za odbornike i sastoji se iz 14 celina u kojima su obuhvaćene najvažnije teme za  odgovorno i kompetentno obavljanje odborničke dužnosti:

  • Decentralizacija i lokalna samouprava
  • Sistem lokalne samouprave u Srbiji
  • Etika javne službe
  • Koncept dobrog upravljanja
  • Organi lokalne samouprave u Srbiji
  • Skupština opštine
  • Organizacija i poslovi lokane uprave
  • Javne službe koje osniva skupština opštine
  • Značajne oblasti u delokrugu lokalne samouprave I
  • Značajne oblasti u delokrugu lokalne samouprave II
  • Finansiranje lokalne samouprave
  • Učešće građana u upravljanju lokalnim javnim poslovima
  • Odnosi lokalne samouprave sa drugim organima vlasti
  • Bezbednost lokalne zajednice i upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou

SKGO je ovu e-obuku organizovala uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, u okviru projekta „Jačanje kapaciteta novoizabranih odbornika kroz e-obuku”.