Vesti

U Kruševcu otvorena javna rasprava o Nacrtu Plana razvoja

Javna tribina o Nacrtu Plana razvoja grada Kruševca za period od 2025. do 2032. godine održana je 20. juna uz učešće predstavnika gradske uprave, mesnih zajednica, udruženja građana, preduzetnika, direktora javnih preduzeća i ustanova, pravnih lica i građana.

Javnu tribinu otvorio je gradonačelnik Ivan Manojlović, koji je naglasio da je Plan razvoja grada Kruševca za period 2025-2032. krovni strateški dokument koji predstavlja osnov za planiranje i sprovođenje ciljeva, mera i aktivnosti usmerenih na unapređivanje kvaliteta života građana Kruševca u oblasti infrastrukture i održivog urbanog razvoja; ekologije, održivog razvoja, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije; lokalnog ekonomskog razvoja; društvenog razvoja i javne bezbednosti.

„Grad na ovaj način pokazuje kontinuiranu brigu o potrebama građana Kruševca u svim segmentima socijalnog, društvenog i političkog života. Takođe, da bude sredina sa socijalnom sigurnošću za sve njegove građane, bez obzira na razlike po pitanju nacionalnog i kulturološkog identiteta, sredina u kojoj važi princip jednakosti, solidarnosti, pravičnosti, tolerantnosti, uz poštovanje ljudskog dostojanstva svakog građanina“, izjavio je gradonačelnik Kruševca.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO naglasio je važnost plana razvoja, kao ključnog razvojnog dokumenta lokalne samouprave koji treba da obuhvati njene prioritetne razvojne ciljeve.

„Cilj procesa razvojnog planiranja jeste definisanje razvojnog plana i dugoročno planiranje prioriteta, koje treba ostvarivati i pratiti njihov domašaj, čime se jača princip odgovornosti i stavlja naglasak na efektivnost i efikasnost rada lokalnih vlasti“, izjavio je Tarbuk i dodao da je izradom Plana razvoja pažljivo sagledano gde se grad Kruševac sada nalazi, a gde u perspektivi može i želi da bude.

„Kroz detaljnu analizu stanja u gradu Kruševcu stekao se utisak da je situacija za dalji razvoj izuzetno povoljna. Grad Kruševac se nalazi u blizini značajnih prirodnih dobara, kao što je planina Jastrebac, što čini važnim uspostavljanje balansa između urbanizacije, razvoja infrastrukture i zaštite prirodnih resursa. Grad obiluje potencijalom za razvoj turizma, budući da je bio srednjovekovna prestonica Srbije. Akcenat u planu razvoja stavljen je  upravo na očuvanje kulturnog nasleđa i na promociju turizma. Kruševac je takođe regionalni centar ekonomskog života sa izuzetno niskom stopom nezaposlenosti, što ga čini idealnom lokacijom za dalje otvaranje novih radnih mesta i privlačenje investicija. Fokus u narednom periodu treba usmeriti i na razvoj komunalne infrastrukture. Svi ovi prioriteti, zajedno sa ostalim ciljevima i merama, trebalo bi da ojačaju i unaprede već utaban put grada Kruševca ka održivom rastu i prosperitetu“, istakao je generalni sekretar SKGO.

Koordinator programa EU Exchange 6 Aleksandar Marinković je izjavio da je partnerski forum osmišljen tako da se partneri iz lokalne zajednice još jednom upoznaju sa Nacrtom dokumenta koji je u procesu javne rasprave.

„Nacrt Plana razvoja grada je urađen u skladu sa Zakonom o planskom sistemu koji predviđa da svaka jedinica lokalne samouprave ima svoj plan razvoja. Datiran je do 2032. godine i u okviru njega definisani su najvažniji prioriteti lokalne samouprave i mere za razvoj. Program je ambiciozan i realan, ali podrazumeva i saradnju centralnog i lokalnog nivoa vlasti u cilju razvoja grada“, rekao je Marinković.

Primedbe, predlozi i sugestije na Nacrt mogu se dostavljati do 28. juna do kada traje Javna rasprava.

SKGO je podršku Gradu Kruševcu obezbedila u okviru EU Exchange 6 programa, koji finansira Evropska unija.