Vesti

Nagrada za doprinos razvoju pristupačnosti u 2023. godini Pirotu, Svilajncu i Kragujevcu

Zaštitnik građana je u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština osmi put dodelio nagrade i priznanja gradovima, opštinama i gradskim opštinama koje su u 2023. godini najviše doprinele razvoju pristupačnosti u svojim sredinama.

Nagrade su dobili Grad Pirot, Opština Svilajnac i Grad Kragujevac, a priznanja su dodeljena Opštini Vrnjačka Banja, Gradskoj opštini Vračar i Gradu Šapcu.

Pirot je dobitnik nagrade za unapređenje pristupačnosti objekata i usluga u oblasti sporta i turizma, i to za inicijativu izgradnje otvorenog kupališnog kompleksa u kome je osigurano nesmetano kretanje i pristup svim korisnicima, uključujući i osobe sa invaliditetom, decu i starija lica.

Opština Svilajnac je nagrađena za unapređenje pristupačnosti javnih prostora povodom inicijative za unapređenje pristupačnosti i parterno uređenje javne površine sa pratećim instalacijama u pešačkoj zoni Opštine.

Grad Kragujevac je osvojio nagradu za unapređenje pristupačnosti kulturnih sadržaja, jer je u saradnji sa organizacijama civilnog društva i uz finansijsku podršku gradske uprave inicirao veliki broj izložbi i predstava pristupačnih osobama sa invaliditetom.

Opština Vrnjačka Banja je dobila priznanje za unapređenje pristupačnosti javnog prevoza za inicijativu kojom je obezbeđen besplatan saobraćaj autobusima koji zadovoljavaju sve propisane standarde pristupačnosti.

Gradska Opština Vračar je dobitnik priznanja za kontinuitet u radu u oblasti unapređenja pristupačnosti za inicijativu posvećenu obrazovanju Saveta za osobe sa invaliditetom i Tima za pristupačnost, u čijem delokrugu aktivnosti je, između ostalog, sprovođenje obuka o pristupačnosti za zaposlene u upravi i javnim službama, kao i promociju Savetnika za pristupačnost.

Grad Šabac dobitnik je priznanja za dve inicijative. Prva se odnosi na realizaciju projekta „Naučni centar – fabrika ideja za 21 vek“, a druga na program „Bez barijera do institucija“.  

Zahvalnice za učešće na Javnom pozivu za dodelu nagrada za razvoj pristupačnosti u 2023. godini dobili su Grad Užice, Grad Novi Sad, Opština Knić, Grad Smederevo, Gradska opština Palilula (Grad Niš) i Opština Žagubica.

O datumu i mestu dodele nagrade, priznanja i zahvalnica učesnici Javnog poziva biće naknadno obavešteni.

Odluka o nagradama za pristupačnost >>>