Vesti

Novi kvalitet u razvoju međuopštinske saradnje u Srbiji – finansijska podrška kroz program za razvoj lokalne samouprave

Usvajanjem izmena i dopuna Pravilnika o načinu i kriterijumima raspodele sredstava za finansiranje Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), omogućeno je da lokalne samouprave konkurišu za finansijsku podršku za uspostavljanje i unapređenje međuopštinske saradnje (MOS) u cilju unapređenja kvaliteta, efikasnosti i dostupnosti usluga građanima i privredi. U skladu sa tim, u narednom javnom pozivu MDULS za raspodelu sredstava Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave, opštine i gradovi će moći da konkurišu za budžetska sredstva i sa projektima međuopštinske saradnje.

Uspostavljanje održivog okvira za finansijsku podršku projektima međuopštinske saradnje od strane MDULS, veoma je značajno za razvoj MOS kao jednog od ključnih pravaca reformi koje su deo Programa za reformu sistema lokalne samouprave u Republici Srbiji za period 2021-2025, najznačajnijeg nacionalnog dokumenta koji sadrži ključne pravce razvoja lokalne samouprave. To predstavlja i novi kvalitet u procesu reformi u ovoj oblasti na kojima intenzivno sarađuju MDULS i SKGO još od 2018. godine, odnosno od prethodnih izmena Zakona o lokalnoj samoupravi, kada je značajno uređena ova oblast u ovom sistemskom propisu.

Kroz tu saradnju, u prethodnih nekoliko godina, sprovedene su brojne značajne aktivnosti podrške razvoju MOS u Republici Srbiji. U saradnji sa Vladom Švajcarske, MDULS je obezbedila finansijsku podršku ovoj oblasti, a SKGO je pripremila priručnik i brojne modele sporazuma o MOS. Tokom 2023. godine od strane SKGO, a u saradnji sa MDULS, izrađena je i ex-ante analiza potreba za uspostavljanjem jedinstvenog nacionalnog Fonda za finansiranje međuopštinske saradnje. Upravo usvajanjem izmena i dopuna Pravilnika od strane MDULS, u okviru Programa podrške razvoju i funkcionisanju sistema lokalne samouprave za razvoj lokalne samouprave kojim upravlja ovom ministarstvo, uspostavljen je snažan mehanizam kontinuirane podrške razvoju i sprovođenju MOS, u skladu sa nalazima Ex-ante analize,  čije preporuke je SKGO zagovarala u prethodnom periodu.

Ovom prilikom SKGO se u ime svojih članica zahvaljuje MDULS na uspostavljanju održivog mehanizma finansijske podrške daljem razvoju međuopštinske saradnje u našoj zemlji. Imajući u vidu da MOS značajno doprinosi efikasnosti i ekonomičnosti rada gradova i opština i unapređenju kvaliteta i dostupnost pojedinih usluga za građane i privredu, SKGO će nastaviti dalje da promoviše potrebu intenziviranja međuopštinske saradnje i da pruža konkretnu podršku svojim članicama i nacionalnim partnerima u procesu uspostavljanja i razvoja međuopštinske saradnje.