Vesti

Prezentovani modeli normativnih akata u socijalnoj zaštiti

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je 30. jula 2024. godine vebinar „Modeli normativnih akata u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou“ pred više od 20 učesnika. Vebinar je realizovan u okviru projekta „Zajednički pristup socijalnoj inkluziji“, koji sprovodi SKGO a finansira Nemačka razvojna saradnja (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH). Ovaj projekat usmeren je na saradnju ključnih partnera i razmenu najboljih praksi u lokalnim samoupravama, kao glavnih aktera u planiranju i sprovođenju lokalnih politika i mera socijalnog uključivanja, sa ciljem stvaranja inkluzivnijeg i pravednijeg društva koje koristi svim građanima, a posebno ugroženim grupama.

Vebinar je otvorio Aleksandar Popović, menadžer projekta „Zajednički pristup socijalnoj inkluziji“, te podsetio da SKGO u oblasti socijalne zaštite takođe sprovodi i projekat „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“, koji finansira Evropska unija u okviru Programa IPA 2020.

„Imajući u vidu da je jedna od komponenti projekta „Zajednički pristup socijalnoj inkluziji“ koordinacija svih aktivnosti u socijalnoj zaštiti, modeli normativnih akata u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou pripremljeni su zajednički kroz ova dva projekta“, objasnio je Popović.

Maja Knežević Romčević, šefica Odeljenja za prosvetu, kulturu, sport i mlade u SKGO, istakla je višemesečni rad pravnog tima i niza saradnika iz oblasti socijalne zaštite, javnih nabavki i javnih finansija na izradi modela normativnih akata.

Miloš Stanojčić i Branko Ljuboja, saradnici SKGO u realizaciji aktivnosti usmerenih na analizu planskog i normativnog okvira u oblasti socijalne zaštite, predstavili su polaznu osnovu za pripremu modela normativnih akata – sprovođenje analize planskog i normativnog okvira u oblasti socijalne zaštite, analize organizacione strukture i kapaciteta u organu uprave jedinice lokalne samouprave za sprovođenje paketa podrške i analize kapaciteta i resursa u lokalnoj zajednici za obezbeđivanje usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Ključni nalazi analize planskog i normativnog okvira u oblasti socijalne zaštite govore da su sve jedinice lokalne samouprave, koje su deo ovih projekata, donele odluke o socijalnoj zaštiti, s tim što je pravni osnov za njihovo donošenje različit. Pored odluka o socijalnoj zaštiti, gotovo u svim lokalnim samouprava doneti su opšti akti na nivou pravilnika, koji su usvojeni od strane Gradskog/Opštinskog veća, što je u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Osim navedenih i dodatno uočenih nedostataka, sprovedena analiza planskog i normativnog okvira u oblasti socijalne zaštite nalaže da je neophodno izvršenje revizije postojećih i donošenje novih akata.

Prvi od modela normativnih akata koji je predstavljen tokom vebinara jeste Model odluke o socijalnoj zaštiti, pri čemu njena struktura obuhvata – Uvodne odredbe, Usluge socijalne zaštite, Obezbeđivanje usluga, Postupak za korišćenje usluga, Inovativne usluge, Mere materijalne podrške i Prelazne i završne odredbe.

Zatim su predstavljeni i modeli odluka o pojedinim uslugama socijalne zaštite koje lokalne samouprave mogu pružati u skladu sa zakonskim propisom, među kojima su Odluka o obezbeđivanju i pružanju usluge dnevni boravak, Odluka o obezbeđivanju i pružanju usluge lični pratilac deteta, Odluka o obezbeđivanju i pružanju usluge personalna asistencija, Odluka o obezbeđivanju i pružanju usluge pomoć u kući i druge.

Na kraju, predstavljeni su i modeli ostalih odluka, značajnih za konkretnu realizaciju pojedinih usluga socijalne zaštite.

Tokom vebinara posebno je naglašeno da je svaki od predstavljenih modela normativnih akata u oblasti socijalne zaštite neophodno prilagoditi specifičnostima i potrebama svake od jedinica lokalne samouprave. Takođe, preporučeno je da svaka od jedinica lokalne samouprave najpre donese odluku o socijalnoj zaštiti, a zatim i posebne odluke za pojedine usluge socijalne zaštite. Predstavljeni modeli normativnih akata u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou, polazna su osnova i solidan temelj za dalje prilagođavanje potrebama svake od jedinica lokalne samouprave, korisnica paketa podrške u projektu.