Vesti

VIII Sednica Odbora za lokalnu samoupravu i lokalne finansije


VIII sednica Odbora za lokalnu samoupravu i lokalne finansije održana je 19. septembra 2007. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština.


Članovima Odbora je predstavljen Sporazum o saradnji između Vlade Republike Srbije i Stalne konferencije gradova i opština i Protokol o saradnji između Narodne Skupštine Republike Srbije i Stalne konferencije gradova i opština. Istaknuto je da će ovi dokumenti umnogome omogućiti efikasniji rad i kvalitativno poboljšati načine saradnje sa Vladom Republike Srbije i Narodnom Skupštinom Republike Srbije. Ovim sporazumima je potvrđen značaj SKGO kao nacionalne asocijacije svih lokalnih samoupravu u Srbiji koja ima mogućnost da definiše i zastupa interese svojih članica na adekvatan način. Važno je istaći da je potpisivanje ova dva sporazuma bilo definisano u prioritetima.


Na sednici Odbora je predstavljeno učešće predstavnika SKGO u radnim telima za izmenu zakonskog okvira za lokalnu samoupravu (Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o lokalnim izborima, Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS i Zakon o glavnom gradu). Istaknuto je da radne verzije nacrta pomenutih zakona još uvek nisu dostavljene članovima od strane Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. U narednih mesec dana, trebalo bi da se predlozi ovih zakona pripreme i stave u proceduru za usvajanje. U vezi sa ovim zakonima, dogovoreno je da se radne verzije svih nacrta dostave članovima Odbora za lokalnu samoupravu i lokalne finansije.

Članovi Odbora su se složili da je Zakon o imovini lokalne samouprave najvažniji zakon za sve lokalne samouprave u Srbiji. Iz tog razloga Odbor će još jednom zvanično obrati Vladi Republike Srbije i Narodnoj skupštini sa inicijativom da se u najkraćem roku uradi nacrt Zakona o imovini lokalne samouprave i da se usvoji u parlamentu.


Predstavnica instituta Mihailo Pupin je predstavila projekat „Fiskalna decentralizacija Srbije“ i upoznala prisutne sa svim pratećim detaljima. Kao jednu od najvažnijih komponenti pomenutog projekta istaknut je razvoj Informacionog sistema lokalne poreske administracije. Plan projekta je odobren u oktobru 2006. godine, a zatim je Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine izabralo izvršioca za koga je smatralo da može da realizuje sve tražene aktivnosti. Tako je sredinom decembra 2006. godine potpisan ugovor sa Institutom Mihailo Pupin o razvoju ovog informacionog sistema. Arhitekture ovog informacionog sistema, funkcionalnih karakteristika i njegove veza sa centralnom jedinicom koja će se nalaziti u Ministarstvu finansija – Poreskoj upravi detaljno je prestavljena prisutnima. Posebno je naglašena tehnološka naprednost i superiornost informacionog sisteam kao i troškovi njegovog održavanja i upotrebe. Kao najinteresantnija komponenta projekta za sve lokalne samouprave objašnjene su atkivnosti i rezultati postignuti u pilot opštinama ovog projekta – Užicu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Nišu i opštini Palilula.


Međunarodni ekspert za lokane finansije i savetnik za fiskalnu politiku, gospodin Toni Levitas, je prisutnima govorio o kreditiranju lokalne samouprave i municipalnim obveznicama. Analizirajući tržište u poslednjih 18 meseci jasno je da se kreditna aktivnost među opštinama i gradovima razvija značajno brže nego što je to bio slučaj ranije. Kao najveću infrastrukturnu potrebu na lokalnom nivou, u budućem periodu, a pogotovo tokom evropskih integracija gospodin Levitas je istakao finansiranje sistema vodosnabdevanja i sistema prečišćavanja otpadnih voda. Kako su to investicije veoma velikog obima i kako je njihovo finansiranje nemoguće iz tekućih prihoda, neophodno je da lokalne samouprave koriste dug kao sredstvo za finansiranje ovih potreba. Ovde se kao poseban problem javlja sistem garancija od strane lokalne samouprave prema svojim komunalnim preduzećima, zatim državna regulacija cena komunalnih usluga na lokalnom nivou i sposobnost lokalnih samouprava da na pravi način upravljaju svojim dugom. S tim u vezi, gospodin Levitas je kao jednu od prioretetnih oblasti delovanja Stalne konferencije gradova i opština istakao rad na otklanjanju državne kontrole cena usluga javnih komunalnih preduzeća na lokalnom nivou. U slučaju kada bi opština kontrolisala cene lokalnih komunalnih usluga onda bi iz perspektive banaka kao zajmodavca mogućnost opštine da garantuje za dati dug bila od najvećeg značaja. Međutim, ono što se mora primetiti ako se posmatra trenutno stanje na tržištu kreditiranja opština, jasno je da Zakon o finasiranju lokalne samouprave daje prve rezultate pre svega u oblasti predvidivosti i transparentnosti sistema finansiranja lokalne samouprave. Zaključujući izlaganje, gospodin Levitas je predstavnicima lokalnih samouprava rekao da će najveći novac i najznačajnije investicije u narednih 5 godina na lokalnom nivou biti sigurno u oblasti vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda i da su neophodne određene izmene zakonskog okvira za zaduživanje lokalnih samouprava.