Vesti

Počela obuka o dobrom upravljanju za novoizabrane odbornike

Novi ciklus elektronske obuke „Sistem lokalne samouprave i primena načela dobrog upravljanja“, namenjene novoizabranim odbornicima u lokalnim skupštinama širom Srbije, svečano je otvoren na uvodnom skupu održanom 23. septembra 2024. godine, u Beogradu. Ova aktivnost finansira se sredstvima projekta „Izgradnja kapaciteta novoizabranih odbornika lokalnih skupština kroz e-obuku”, koji podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), i projekta „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu”, koji podržava Vlada Švajcarske. U okviru skupa, polaznicima su se obratili ambasador Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji, Ana Lugon-Mulan, ambasadorka Švajcarske u Srbiji i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.

„Dame i gospodo odbornici, čestitam vam na izboru na ovu značajnu dužnost i srećan sam što će Misija OEBS-a imati prilike da radi sa vama, u saradnji sa SKGO. Koristim priliku i da se zahvalim SKGO na predanom radu i kontinuiranim naporima na pružanju podrške lokalnim samoupravama,  kroz inovativne i edukativne alate, poput njihove onlajn platforme“, rekao je Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji, obraćajući se prisutnim odbornicima. On je odao priznanje Vladi Švajcarske, kao i ambasadi ove zemlje u Srbiji, na značajnom doprinosu ovoj inicijativi i omogućavanju njenog sprovođenja.

„Načela dobrog upravljanja su temeljne vrednosti OEBS-a i kao takva od suštinskog značaja za funkcionisanje svakog demokratskog društva. Ona su prepoznata kao temelj ekonomske stabilnosti, mira i bezbednosti od strane 57 naših zemalja članica, uključujući i Srbiju”, zaključio je ambasador Bratu.

Novopostavljena ambasadorka Švajcarske u Srbiji Ana Lugon-Mulan, izrazila je zadovoljstvo što učestvuje u ovom događaju, posvećenom jedinstvenoj i vrlo važnoj aktivnosti koja je usmerena na jačanje lokalne demokratije u Srbiji.

„Švajcarska podržava srpske gradove i opštine gotovo dvadeset godina i tokom ovog perioda, razvili smo snažno partnerstvo sa SKGO, usmereno na podršku reformama lokalne samouprave i razvoju modernih i demokratskih institucija, sposobnih da zadovolje potrebe građane i pruže usluge visokog kvaliteta”, rekla je Lugon-Mulan i dodala da je poseban deo podrške bio rezervisan za promovisanje načela dobrog upravljanja na lokalnom nivou.

„Želim da izuzetno pohvalim volju i spremnost svih članova lokalnih parlamenata koji su se prijavili da učestvuju u ovoj zahtevnoj obuci. Izrazili ste spremnost da usvajate nova znanja i iznad svega, spremnost da odgovorno pristupite svojoj odborničkoj dužnosti i opravdate poverenje koje su vam dali birači, vaši sugrađani”, istakla je ambasadorka Lugon-Mulan.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO, zahvalio je ambasadorima na lepim rečima upućenim sa njihove strane ka SKGO i iskoristio priliku da novoj ambasadorki Švajcarske poželi dobrodošlicu u našu zemlju.

„Preuzimanjem mandata koje su građani poverili lokalnoj skupštini, odbornici preuzimaju jednu veliku privilegiju – da zastupaju svoje sugrađane. Istovremeno, oni su na sebe dobrovoljno primili i jedan veliki i važan zadatak – da to čine na dostojanstven, odgovoran i kompetentan način. Ova obuka pre svega se tiče poslednje od ove tri stvari – kompetentnosti”, rekao je Tarbuk i dodao da su se prilikom izrade ovog programa, SKGO i njeni saradnici trudili da polaznike upoznaju sa osnovima sistema lokalne samouprave u Republici Srbiji, kao i sa opštim načelima dobrog upravljanja.

Zaključujući svoje izlaganje, Tarbuk je svim polaznicima poželeo uspešno pohađanje obuke i uspeh u obavljanju odborničke dužnosti.

U nastavku skupa, odbornicima su se obratili Branko Ljuboja i Igor Vila, spoljni saradnici SKGO i mentori na obuci, a Boško Nenadović, stručni saradnik za informacione tehnologije u SKGO, približio je polaznicima tehničke detalje predstojeće obuke.