Vesti

Nagrada za dobro upravljanje gradu Nišu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) 26. septembra 2024. godine isporučila je gradu Nišu IKT opremu ukupne vrednosti 1,25 miliona dinara. Ova oprema deo je nagrade koju je Niš dobio na konkursu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i SKGO za izbor najboljih opštinskih/gradskih uprava u 2023. godini.

Opremu je gradonačelniku Niša, Dragoslavu Pavloviću, uručio Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.

“Uspostavljanje funkcionalnog i održivog načina komunikacije sa građanima jedan je od ključnih činilaca efikasnog rešavanja njihovih stvarnih problema i unapređenja zadovoljstva korisnika lokalnim uslugama, a time i jačanju poverenja građana u lokalnu samoupravu. Verujemo da će ova nagrada biti dodatni podstrek gradu Nišu da i nadalje osmišljava i primenjuje mehanizme koji doprinose još efikasnijem funkcionisanju“, istakao je Tarbuk.

Gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović se zahvalio Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i SKGO, na prepoznavanju Niša kao najefikasnije i najdelotvornije lokalne uprave u komunikaciji sa građanima tokom 2023. godine.

„Interesantan je podatak da su građani za godinu dana poslali 3000 upita, koji su rešavani za samo osam dana. Nama su građani i njihovi problemi na prvom mestu. Uprava mora biti u službi svojih građana. Nema dobre gradske uprave bez dobre komunikacije sa sugrađanima“, istakao je gradonačelnik Niša.

Grad Niš je nagradu u kategoriji „Efikasnost i delotvornost“ dobio za uspostavljanje funkcionalnog sistema za komunikaciju sa građanima koji predstavlja i izuzetno efikasan kanal za evidentiranje, ali i rešavanje, problema sa kojima se građani sreću. Najfrekventnije primedbe i upiti građana se evidentiraju, a zatim razmatraju u cilju unapređenja i trajnog poboljšanja konkretne usluge, čime se stvaraju uslovi za veće zadovoljstvo, ali i poverenje samih korisnika.

Godišnji konkurs koji već nekoliko godina zaredom organizuju Ministarstvo i SKGO ima za cilj unapređenje postupanja lokalnih vlasti u skladu sa načelima dobrog upravljanja i nagrađivanje primera najbolje prakse. Pored nagrade gradu Nišu, kao primeri najbolje prakse u 2023. godini, nagrađeni su opština Bosilegrad (Odgovornost i vladavina prava), opština Ada (Transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave) i opština Pećinci (Ravnopravnost i anti-diskriminacija). I ovim lokalnim samoupravama SKGO je takođe dodelila tehničku opremu, a sve u sklopu Programa „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“ koji podržava Vlada Švajcarske.

 Za više informacija o podršci koju Švajcarska pruža u Srbiji, posetite internet prezentaciju Ambasade Švajcarske: https://www.eda.admin.ch/belgrade.