Vesti

Evropska nedelja mobilnosti obeležena u 36 gradova i opština Srbije

Promovisanje nemotorizovanih vidova prevoza u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama, fokus je manifestacije Evropska nedelja mobilnosti (ENM), koja je i ove godine obeležena od 16. do 22. septembra. Ova kampanja sprovodi se od 2002. godine, a ove godine je 2671 grad i opština iz 45 država Evrope i sveta obeležilo ovu manifestaciju.

Osnivač i pokrovitelj manifestacije ENM je Evropska komisija, dok su Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nacionalni koordinatori ove kampanje u Republici Srbiji. U odnosu na prethodnu godinu, uočeno je povećanje broja učesnika za 44 odsto, što čini ukupno 36 gradova i opština Srbije koji su učestvovali u manifestaciji čime je Srbija zauzela 15. mesto na svetu po broju gradova i opština učesnika.

Tema ovogodišnje ENM bila je „Zajednički javni prostori“, čime je istaknut značaj boljeg i efikasnijeg korišćenja javnih prostora u gradovima - ulica, trgova, trotoara i drugih mesta za susrete svih kategorija stanovništva. U skladu sa tim, na zajedničkim javnim prostorima gradova i opština Srbije ove nedelje razgovaralo se o održivoj budućnosti i razvoju zelenih gradova, a posebna pažnja posvećena je organizovanju aktivnosti za najranjivije učesnike u saobraćaju, edukaciji i promociji održive infrastrukture.

Dan bez automobila obeležen je u 23 gradske sredine. Stručna služba SKGO takođe je obeležila Svetski dan bez automobila, kada je više od 30 zaposlenih na posao došlo pešice ili biciklom. Šetnja do posla završena je okupljanjem na zajedničkom javnom prostoru, platou ispred Doma omladine, gde se o saobraćaju i aktivnim vidovima kretanja razgovaralo sa predstavnicima Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda.

Video priloge pogledajte ovde:

https://youtu.be/VNY0Ft7wzZ8

https://youtu.be/a5XQZwukMDw

TV Informator - EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI U CACKU 19 SEP 2024 (youtube.com)

https://youtu.be/_l48gJ-cfWg?feature=shared

Fotografije sa ovogodišnje manifestacije pogledajte u galeriji.