Vesti

Konstituisan Odbor za sistemska pitanja i upravu SKGO

Konstitutivna sednica Odbora za sistemska pitanja i upravu Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) održana je u Beogradu 1. oktobra 2024. godine. Sednicom je predsedavao Dušan Belić, načelnik uprave opštine Kladovo. Nakon usvajanja Dnevnog reda sednice i Poslovnika o radu, za zamenika predsednika Odbora izabrana je opština Temerin.

Prisutnima se obratio generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk i istakao značaj geografske rasprostranjenosti, kao i različitosti u karakteristikama članova Odbora.

„Različite potrebe i perspektive svih vas omogućavaju nam da sagledamo i objedinimo potrebe svih članica. Polje delovanja ovog Odbora je veoma široko, ovde se raspravlja o najvažnijim propisima, kao što su Zakon o zaposlenima autonomne pokrajine i jedinicama lokalne samouprave, Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o komunalnoj miliciji“, naveo je Tarbuk i najavio intenzivan program do kraja mandata Odbora u ovom članstvu.

Miloš Mucok, sekretar Odbora i šef Odeljenja za upravljanje organizacijom i ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi, predstavio je rezultate rada ovog Odbora.

„Odbor za sistemska pitanja i upravu je forum za razmenu dobrih praksi i iskustava. U prethodnom periodu imali smo prilike da razmatramo predloge propisa i značajno smo doprineli izmeni Zakona o komunalnoj miliciji. Sve što je u vezi sa izbornim sistemom, funkcionisanjem organa, antikorupcijom, pravnom pomoći, javnim pravobranilaštvom, zaštitom prava građana, sistemom međuopštinske saradnje, spada u domen rada ovog Odbora“, naveo je Mucok.

Tokom programskog dela sednice, zamenik generalnog sekretara SKGO za zastupanje Marko Tomašević članovima Odbora je predstavio inicijative koje je u prethodnom periodu podnela SKGO.

„Značajno je to što nas vidite kao nekoga ko može da pokrene i sprovede predloge i inicijative. Tako smo u fazi pre izrade nacrta izmena i dopuna zakona pokušali da intervenišemo, damo ideje i pokrenemo inicijative. Na prvom mestu, tu je Zakon o javnim preduzećima gde verujemo da će inicijativa za izmenu ovog zakona biti uspešna, a odnosi se na status zajedničkih međuopštinskih javnih preduzeća“, rekao je Tomašević i istakao još dve inicijative. Jedna se odnosi na uspostavljanje revolving fonda za podršku predfinansiranju projekata koje sprovode lokalne samouprave, a koji podrazumeva beskamatne pozajmice, kao i incijativu za otvaranjem dijaloga za uspostavljanje buduće podrške u sufinansiranju projekata iz sredstava Evropske unije.

U nastavku sednice predstavljene su izmene u zakonskom okviru za upravljanje ljudskim resursima u organima jedinica lokalne samouprave, i u skladu sa tim i novi projekat „EU za upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 3“, koji će u naredne četiri godine sprovoditi SKGO. Cilj ovog projekta jeste uspostavljanje modernizovane javne administracije na svim nivoima i pri tome unapređivanje sistema za upravljanje ljudskim resursima u skladu sa sistemom kompetencija ali i jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave za stručno usavršavanje zasnovano na kompetencijama.

Sednica Odbora završena je pregledom stanja u procesu digitalizacije rada uprave na putu ka sveobuhvatnoj administrativnoj efikasnosti i delotvornosti. Marija Lukić, šefica Odeljenja za dobro upravljanje prezentovala je u skladu sa tim najavila aktivnosti koje će do kraja godine biti realizovane, a koje će doprineti procesu unošenja podataka u Registar administrativnih postupaka.