Vesti

Predstavljena inicijativa u oblasti banjskog turizma na sednici Odbora za ekonomski razvoj

Konstitutivnu sednicu Odbora za ekonomski razvoj Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) otvorila je i njom predsedavala Lela Milinović, predsednica Odbora i predsednica opštine Bač. Sednica je održana u Beogradu 3. oktobra 2024. godine, a nakon usvajanja Dnevnog reda sednice i Poslovnika o radu, za zamenika predsednika Odbora izabrana je opština Lučani.

Prisutnima se obratio generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk i istakao važnost ovog Odbora za privredni i ekonomski razvoj lokalne zajednice i same lokalne samouprave.

„Želim vam dobru diskusiju, i danas i ubuduće, i da iz njih proizađu važne inicijative. Ovo je jedna od vodećih oblasti kojom se mi bavimo, a ključne teme koje smo razmatrali u prethodnom periodu odnose se na bolje zakonsko uređivanje lokalnog ekonomskog razvoja, odnosno jasnije definisanje nadležnosti gradova i opština u ovoj oblasti“, izjavio je Tarbuk i dodao da će se ubuduće zagovarati prema Ministarstvu privrede kreiranje sistema odnosno programa koji bi omogućio da se u saradnji sa lokalnim samoupravama sufinansiraju mere prema privredi čime bi se postigao veći i osetniji efekat na razvoj lokalnih privrednih subjekata.

Slađana Grujić, sekretarka Odbora i programska direktorka za ekonomski razvoj SKGO predstavila je ključne aktivnosti ovog Odbora u prethodnom mandatu. Pri tome, naglasila je da su one zasnivane na programskom cilju 3 Strateškog plana SKGO 2022-2025. godine, koji podrazumeva unapređeno sprovođenje lokalnih politika koje doprinose boljem poslovnom ambijentu i povećanju ulaganja, razvoju turizma i boljoj perspektivi ruralnih područja. Šefica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj SKGO Jelena Mihajlović Tanasijević, govorila je o ključnim aktivnostima i prioritetima Strateškog plana SKGO u ovoj oblasti planiranim do kraja 2024. godine, kao što su razvijanje programa za lokalni ekonomski razvoj, žensko preduzetništvo odnosno inkluzivna ekonomija i zapošljavanje kroz programe zapošljavanja. Takođe, najavljeno je i održavanje Mreže za lokalni ekonomski razvoj i Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i radionice posvećene izradi lokalnih planskih dokumenata u oblasti zapošljavanja.

Predstavnica opštine Sokobanja Marija Žikić, članovima Odbora predstavila je aktuelnu inicijativu u oblasti banjskog turizma, koju su zajednički podneli Odbor za ekonomski razvoj SKGO i Odbor za zdravlje i socijalnu politiku SKGO.

„Zakonodavni okvir koji reguliše ovu oblast veoma je širok, to uključuje način eksploatacije i korišćenja termomineralnih voda, upravljanje i razvoj banjskih područja. Pri tome, ovu oblast reguliše više zakona koji su u nadležnosti različitih ministarstava“, istakla je Marija Žikić i naglasila veliki potencijal banjskog turizma u Srbiji. Dodala je da su odredbe ovih zakona često neusklađene, kao i da je primetna neujednačenost u njihovoj primeni, te da su lokalne samouprave primorane da iznalaze različite modalitete da zapravo realizuju neke od svojih nadležnosti.

Imajući u vidu predstavljene izazove sa kojima se lokalne samouprave suočavaju u oblasti banjskog turizma, Odbor za ekonomski razvoj SKGO je na ovoj sednici odlučio da formira Radnu grupu za banjski turizam koja će se dalje baviti razvijanjem dijaloga za izmenu propisa, razmene dobre prakse i unapređenjem kapaciteta jedinica lokalne samouprave.

Sednica Odbora završena je predstavljanjem IPARD 3 programa od značaja za jedinice lokalne samouprave. Jasmina Miljković, šefica IPARD Upravljačkog tela i načelnica Odeljenja za upravljanje IPARD programom u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakla je mere 5, 6 i 7, posvećene ruralnom razvoju, kao i uslove, kriterijume i vremenske okvire za podnošenje prijava za Javne pozive u okviru ovog programa.