Vesti

Ministarka Žarić Kovačević istakla značaj međuopštinske saradnje na sednici Predsedništva SKGO

U Beogradu je 8. oktobra 2024. godine, održana Treća sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), kojom je predsedavao gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović, predsednik SKGO. Ovom prilikom članovima Predsedništva obratila se Jelena Žarić Kovačević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, a na sednici su prisustvovale i predstavnice Ministarstva finansija Republike Srbije.

Predsednik SKGO dr sci. med. Goran Cvetanović poželeo je dobrodošlicu članovima Predsedništva SKGO, a zatim predstavio predloženi Dnevni red sednice.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević se zahvalila na saradnji lokalnim samoupravama i Stalnoj konferenciji gradova i opština. Ona je u obraćanju istakla važnost međuopštinske saradnje i predstavila izmene Pravilnika o raspodeli sredstava, koje su predvidele međuopštinsku saradnju i najavila je realizaciju dva javna poziva koje će u narednom periodu objaviti Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk predstavio je Izveštaj generalnog sekretara o radu SKGO za period od 20. marta do 8. oktobra 2024. godine i Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za implementaciju Strateškog plana SKGO 2022-2025. za prvih 6 meseci 2024. godine sa Predlogom odluke. On je predstavio pokrenute inicijative SKGO i istakao aktivnosti koje su obeležile navedeni period, kao što su učešće u pripremi nekoliko nacrta zakona, strategija i pravilnika, zatim održavanje sednica Odbora SKGO, brojnih sastanaka mreža SKGO, obuka i radionica, pružanje paketa podrške, izrada modela akata, studija, analiza i priručnika. Tarbuk je najavio i implementaciju dva četvorogodišnja programa koje finansira Evropska unija.

Generalni sekretar SKGO istakao je učešće SKGO u pripremi izmena Zakona o javnim preduzećima i Zakona o komunalnim delatnostima. Zatim je članove Predsedništva informisao o trenutnom statusu inicijativa koje se odnose na povećanje nenamenskog transfera i obezbeđivanje finansijske podrške lokalnim samoupravama u procesu predfinansiranja i finansijske podrške u sufinansiranju projekata Evropske unije.

Imajući u vidu da do kraja godine predstoji održavanje 52. redovne Skupštine SKGO, članovi Predsedništva doneli su odluku da će skup biti održan  4. decembra 2024. godine. Takođe, usvojili su predlog Dnevnog reda Skupštine, na kojoj će biti obeleženo 20 godina Exchange Programa.

U skladu sa Dnevnim redom sednice, predstavljen je novi projekat „EU za upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 3“, koji će u naredne četiri godine sprovoditi SKGO. Cilj ovog projekta jeste uspostavljanje modernizovane javne administracije na svim nivoima i pri tome unapređivanje sistema za upravljanje ljudskim resursima u skladu sa sistemom kompetencija, ali i jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave za stručno usavršavanje zasnovano na kompetencijama.

Kao poslednja tačka Dnevnog reda sednice, Predsedništvo je usvojilo Odluku o raspisivanju delimičnog javnog poziva za kandidovanje članova i zamenika članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, a zatim prihvatilo informaciju o revidiranju sastava delegacije SKGO u Političkom komitetu Saveta opština i regiona Evrope.