Vesti

Poziv za isticanje kandidature u Veću lokalnih vlasti i Veću regiona KLRVE Saveta Evrope

Nakon lokalnih izbora u decembru 2023. godine i junu 2024. godine prestao je mandat u lokalnoj samoupravi delu članova i zamenika članova u Delegaciji Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope koja je imenovana na period od marta meseca 2021. godine do marta meseca 2026 godine, pa je u skladu sa tim, njima prestao i mandat u Delegaciji.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uputilo je SKGO dopis broj 002636871 2024 od 12. septembra 2024. godine, kao ovlašćenom predlagaču članova i zamenika članova, kojim se ukazuje na potrebu revidiranja dela sastava nacionalne delegacije u Kongresu i na potrebu da SKGO dostavi predlog za nove članove i zamenike članove u Delegaciji. Na osnovu navedenog zahteva, Predsedništvo SKGO je, na svojoj Trećoj sednici održanoj 08. oktobra 2024. godine, donelo Odluku o raspisivanju delimičnog javnog poziva za kandidovanje članova i zamenika članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Poziv za isticanje kandidatura za člana/zamenika člana odnosi se na učešćе u radu:

  • Veća lokalnih vlasti Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. Shodno utvrđenoj nacionalnoj proceduri, pravo kandidovanja za Veće lokalnih vlasti imaju opštine i gradovi bez gradskih opština.
  1. Poziv za kandidovanje Vece lokalnih vlasti. >>>
  2. Delimicni javni poziv - Kongres 2024. >>>
  3. Informacija o Kongresu 2024. >>>
  4. Formular - Vece lokalnih vlasti 2024. >>>
  • Veća regiona Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (poziv se odnosi na gradove Beograd, Niš, Požarevac, Užice i Vranje). Shodno utvrđenoj nacionalnoj proceduri, pravo kandidovanja za Veće regiona imaju gradovi sa obrazovanim gradskim opštinama.
  1. Poziv za kandidovanje Vece regiona. >>>
  2. Delimicni javni poziv - Kongres 2024. >>>
  3. Informacija o Kongresu 2024. >>>
  4. Formular - Vece regiona 2024. >>>

Rok za isticanje kandidature ističe 30. oktobra 2024. godine u 16.00 časova.

Za sve dodatne informacije, Vaši saradnici mogu se obratiti Smiljani Aleksić, saradnici u Kabinetu generalnog sekretara SKGO, na tel. 064 870 3392 i na e-poštu: smiljana.aleksic@skgo.org.  

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (Kongres) ustanovljen je 1994. godine kao konsultativno telo Saveta Evrope za razmatranje pitanja lokalne i regionalne samouprave. Sastoji se od izabranih predstavnika iz svih država članica (preko 200.000 lokalnih i regionalnih vlasti iz svih 47 država članica Saveta Evrope), zastupljenih sa 318 članova i 318 zamenika članova, podeljenih u dva Veća – Veće lokalnih vlasti i Veće regiona. Svaka država članica imenuje članove i zamenike članova nacionalne delegacije u Kongresu.