Vesti

Počela e-obuka „Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou”

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je u četvrtak, 10. oktobra 2024. godine inicijalni skup povodom početka e-obuke „Rodna ravnopravnost na lokalnom nivou” za predstavnike lokalnih samouprava. Obuka se realizuje u okviru Projekta „E-obuka o Rodnoj ravnopravnosti za jedinice lokalne samouprave (JLS)", koji sprovodi SKGO, a podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

U uvodnom delu, prisutnima se obratio viši savetnik Misije OEBS-a u Srbiji za pitanja nacionalnih manjina Dominik Drasnar, koji je izjavio da je tema rodne ravnopravnosti visoko na listi prioriteta misije OEBS. Naglasio je značaj uloge lokalnih samouprava, koje svojim radom mogu značajno i pozitivno uticati na živote građana.

„Podižući značaj politika rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, osiguravamo da rodna ravnopravnost postane politički prioritet u Srbiji. Veliko interesovanje predstavnika lokalne samouprave za obuku, koju će pohađati u svom slobodnom vremenu, svedoči o njihovoj svesti o važnosti ove teme. Nadam se da će predstavnici iskoristiti priliku za sticanje novih znanja i veština, imajući u vidu nove obaveze lokalnog nivoa u oblasti rodne ravnopravnosti."

Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara za usluge članstvu učesnicima je napomenuo da je obuka namenjena zaposlenima u lokalnim samoupravama koji će tokom šest nedelja imati priliku da se upoznaju sa načelima i standardima rodne ravnopravnosti i kako se oni primenjuju na lokalnom nivou.

„Naša vizija lokalne samouprave oslanja se na principe dobre uprave, profesionalizma, efikasnosti i efektivnosti. Razvijena lokalna samouprava treba da odgovori na potrebe građana i građanki, pružajući usluge visokog kvaliteta i omogućavajući im da ostvare svoja prava. Takvi rezultati nisu mogući bez uključivanja principa rodne ravnopravnosti u sve aspekte delovanja lokalnih samouprava", rekao je Milivojević i istakao da će se i kroz ovu obuku stvoriti okruženje za razmenu znanja, iskustava i najboljih praksi iz različitih lokalnih samouprava.

"Svesni smo da je u radu organa jedinice lokalne samouprave rodna ravnopravnost važna tema koja prožima rad gotovo svih sektora. u tom smislu potreba za obukama na ovu temu je i dalje velika i mi i na i ovaj način želimo da odgovorimo tim potrebama", dodao je Milivojević.

Na skupu je naglašeno da će obuka pružiti ključne informacije, znanja i praktične primere koji su od značaja za implementaciju principa rodne ravnopravnosti u lokalnim samoupravama, u skladu sa važećim strateškim i normativnim okvirima, kroz sledeće tematske oblasti:

  • Osnovni pojmovi u rodnoj ravnopravnosti: rod i pol;
  • Rodne uloge i rodna ravnopravnost, diskriminacija;
  • Nacionalni zakonski i strateški okvir za rodnu ravnopravnost;
  • Međunarodne obaveze u oblasti rodne ravnopravnosti;
  • Domaća politika rodne ravnopravnosti; institucionalni mehanizmi za sprovođenje politike jednakih mogućnosti;
  • Načini  i  metode  uključivanja  perspektive  rodne  ravnopravnosti  u  javne  politike (gender mainstreaming);
  • Uloga rodno odgovornog budžeta u planiranju politika;
  • Uloga lokalne samouprave u ostvarivanju principa rodne ravnopravnosti;
  • Primeri dobre prakse primene rodne ravnopravnosti u raznim oblastima.

Obuka se realizuje kao akreditovani program u okviru Sektorskog programa kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2024. godinu, koji je deo Opšteg programa obuke zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2024. godinu, usvojenog od strane Vlade Republike Srbije. Učesnicima koji uspešno završe ovu obuku, odnosno odgovore na testove i zadatke u okviru svake od 9 lekcija, SKGO će, u saradnji sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu, izdati i zvanične sertifikate.