Vesti

Sastanak Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj održan pred 180 učesnika

Uz veliko interesovanje članova Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj SKGO, u Beogradu je 15. oktobra 2024. godine održan 15. sastanak, koji je za glavnu temu imao izradu i realizaciju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kroz informacioni sistem Uprave za poljoprivredno zemljište.

Sastanak je otvorila Slađana Grujić, programska direktorka SKGO za ekonomski razvoj i ovom prilikom se zahvalila predstavnicima državnih institucija koji su odvojili vreme da govore o temama od značaja za predstavnike lokalne samouprave. Gospođa Grujić je naglasila da je prisustvo oko 180 predstavnika gradova i opština, samo po sebi potvrda neophodnosti da se ovakvi susreti održavaju.

Marija Mitrović, šefica Odseka za planiranje korišćenja poljoprivrednog zemljišta iz Uprave za poljoprivredno zemljište koja se zahvalila SKGO na saradnji u procesu izrade „Priručnika za izradu i realizaciju godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta kroz informacioni sistem Uprave za poljoprivredno zemljište“. Ona je pozvala prisutne da preuzmu svoje primerke, uz naznaku da je navedeni priručnik pripremljen prošle godine i da već ima određenih novina u postupku i da je sastanak prilika da se te novine predstave.

U skladu s tim, gospođa Mitrović je istakla da je obaveza raspisivanja javnih poziva zakonska bez obzira da li ima ili ne lica koja su zainteresovana za pravo prečeg i besplatnog korišćenja poljoprivrednog zemljišta, mora da raspiše javni poziv. Modeli za raspisivanje pozive nalaze se na sajtu Uprave, uz naznaku da se za svaku godinu moraju preuzeti modeli za tu godinu. Ona je naglasila važnost obavezujućeg formulara za prijavljivanje na javne pozive, što u praksi znači da su različiti formulari npr. za stočare, infrastrukturu ili besplatno korišćenje zemljišta. Ovom prilikom naglašeno je da nije potrebna informacija od lokalnog Katastra nepokretnosti za informaciju o površini iz izjave, već se po prispeću dokumentacije podaci direktno unose  u verifikovane liste koje su dorađene, sa padajućim menijem u koji će se iz izjave popunjavati podaci iz izjave.

Ključne aktivnosti Sektora za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavila je Jelena Docić, savetnica za procenu efekata mera ruralnog razvoja koja je izjavila da je u toku izrada nove  Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja. Po njenim rečima aktuelna strategija važi do kraja ove godine, a urađena je ex post analiza aktuelne strategije. Ona je izjavila da predstavnici lokalne samouprave kreiraju poljoprivrednu politiku kroz lokalne godišnje programe podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, gde Sektor za ruralni razvoj na prvom mestu pruža podršku.

Kao novitet za sledeću godinu gospođa Docić je istakla unapređenje procesa rada platforme u cilju ubrzavanja dobijanja saglasnosti, kao i da se programi više neće dostavljati u papirnoj verziji. Ona je izjavila da će Šifarnik mera biti unapređen u domenu adaptacije na klimatske promene, što će i biti fokus u novoj Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja za narednih 10 godina.

U nastavku skupa, Marko Marić, direktor Eko agrara govorio je o podsticanju poljoprivrede i ruralnog razvoja opštine Čajetina, dok je dr Ljiljana Popović sa Departmana za Industrijsko inženjerstvo i menadžment – Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, predstavila predlog unapređene Metodologije za procenu štete i gubitaka u poljoprivredi kao delu jedinstvene metodologije za procenu štete i gubitaka koja se radi u okviru FAO projekta.

Na kraju, kao poslednja tema, u odsustvu predstavnika resornog ministarstva, predstavnici gradova i opština su razmenili informacije i izazove u vezi sa  temama seoskih vodovoda  i seoskih bunara i istakli neophodnost izmena Zakona o vodama, potrebu za unapređenjem saradnje sa relevantnim nacionalnim institucijama i mogućnost da se priča o ovoj temi produbi dodatno i na narednim događajima.