Vesti

REHEATEAST – Drugi sastanak partnera

Drugi sastanak projektnih i pridruženih strateških partnera na projektu „REHEATEAST - izgradnja lokalnih partnerstava za smanjenje potražnje za energijom iz fosilnih izvora u sistemima daljinskog grejanja u regionu istočnog Dunava“ u okviru Programa za Dunavski region, održan je 15. i 16. oktobra 2024. godine u Moravskim Toplicama u Sloveniji. Na sastanku su učestvovali predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), jednog od 11 projektnih partnera, kao i predstavnici opštine Priboj i javnog preduzeća Energetika doo Kragujevac, koji su među 25 pridruženih strateških partnera na projektu.

Pannon European Group of Territorial Cooperation iz Mađarske, vodeći partner na projektu, moderirao je sastankom projektnih i pridruženih strateških partnera. Najpre je prezentovana faza projekta tokom koje je izvršena analiza tehničkih, regulatornih, operativnih i finansijskih uslova za identifikovanje mogućnosti za unapređenjem energetske efikasnosti, kao i zaključci izvedeni iz realizovane analize. Projektni partneri su ovom prilikom razmenili primere dobre prakse iz svojih zemalja u energetski efikasnim, ekonomičnim i ekološki održivim sistemima daljinskog grejanja i hlađenja (DHC) koji koriste obnovljive izvore energije i otpadne toplote.

Poseban deo sastanka bio je posvećen prezentovanju ideja za pilot projekte posvećene najizvodljivijim opcijama za kooperaciju i optimizaciju sistema daljinskog grejanja i hlađenja (DHC). Svaki od projektnih partnera predstavio je svoju ideju, među njima i Miodrag Gluščevič, programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti u SKGO i menadžer projekta u SKGO. On je opisao ideju za pilot projekat u Srbiji, koji će se realizovati u opštini Priboj.

„Priboj je mala opština sa novoinstaliranim sistemom daljinskog grejanja na biomasu i ono o čemu razmišljamo jeste na koji način da optimizujemo stranu potražnje. Uradićemo analizu isplativosti potencijalnog renoviranja višestambenih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja u Priboju kako bismo imali optimalan model, i mapiraćemo potrebe i time utvrditi kriterijume za to koje intervencije su odgovarajuće za koju vrstu zgrada“, objasnio je Gluščević i najavio da bi javno preduzeće Energetika doo Kragujevac sa svojim sistemom daljinskog grejanja trebalo prikazati kao primer dobre prakse.

Treći sastanak projektnih i pridruženih strateških partnera na projektu „REHEATEAST - izgradnja lokalnih partnerstava za smanjenje potražnje za energijom iz fosilnih izvora u sistemima daljinskog grejanja u regionu istočnog Dunava“ u okviru Programa za Dunavski region, biće organizovan u Srbiji 2025. godine, kada će partneri imati priliku da razmene iskustva u realizaciji svojih pilot projekata.