Vesti

Akreditovani vebinar o prilagođavanju na izmenjene klimatske uslove na lokalnom nivou

U okviru projekta „Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu“, koji podržava Vlada Švajcarske, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je tri dvodnevna akreditovana vebinara u periodu od 3. do 9. oktobra 2024. godine. Tema akreditovanih vebinara, u kojima je učestvovalo 88 učesnika iz 55 jedinica lokalne samouprave, bila je „Prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove na lokalnom nivou”. Ova aktivnost je između ostalog planirana u okviru Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove Republike Srbije, čiji su delovi takođe predstavljeni na vebinaru.

Ana Repac, rukovoditeljka Grupe za prilagođavanje klimatskim promenama u Ministarstvu zaštite životne sredine, otvorila je sva tri vebinara i naglasila značajan uticaj izmenjenih klimatskih uslova na lokalnom nivou u Srbiji. Istakla je da je Republika Srbija izuzetno osetljiva na klimatske promene, koje su u periodu od 2000. do 2020. godine prouzrokovale štetu od čak 6,8 milijardi evra. Glavni uzroci tih šteta bile su suše i visoke temperature, a potom i poplave, što ukazuje na potrebu za važnošću prilagođavanja na klimatske promene na lokalnom nivou.

Tokom vebinara, posebna pažnja bila je posvećena ulozi lokalnih samouprava u planiranju prilagođavanja na klimatske promene. Tim povodom, predstavljen je Priručnik SKGO za planiranje prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove u lokalnim zajednicama u Srbiji. Cilj vebinara bio je da učesnicima pruži uvid u osnove klimatskih promena i procesa prilagođavanja, uz fokus na ranjivost, otpornost i adaptivni kapacitet ekoloških i društvenih sistema. Predstavljeni su strateški i pravni okviri prilagođavanja na klimatske promene u Srbiji, na nacionalnom i lokalnom nivou, dok su primeri dobre prakse iz inostranstva prikazani kao inspiracija za lokalne zajednice.