Vesti

Održana deseta sednica Predsedništva SKGO

Deseta sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština održana je u sredu, 12. septembra 2007. godine u sedištu SKGO u Beogradu.

Sednicom je predsedavao gospodin Željko Ožegović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština. Pored članova Predsedništva, a sednici su prisustvovali i predstavnici inostranih partnera, kao i Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, gospodin Dragutin Radosavljević.

Nakon usvajanja zapisnika sa Devete sednice Predsedništva, razmatran je i usvojen Izveštaj generalnog sekretara o radu Stalne konferencije gradova i opština u periodu između dve sednice Predsedništva (maj - septembar 2007).

U daljem toku sednice, Predsedništvo je obavešteno o realizaciji prioriteta za Vladu i Narodnu skupštinu RS, imajući u vidu da su u prethodnom periodu potpisana dva veoma značajna sporazuma: Protokol o saradnji sa Narodnom skupštinom Republike Srbije i Sporazum o saradnji sa Vladom Republike Srbije, kao i da je Narodna skupština donela Zakon o ratifikaciji Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Predsednik opštine Paraćin, podneo je Predsedništvu SKGO dve inicijative. Prva inicijativa odnosi se na odluku nadležnog ministarstva da prekine finansiranje određenih projekata finansiranih iz NIP-a. Sa obzirom na važnost ovih projekata za lokalnu samooupravu, g. Paunović je predložio da delegacija Predsedništva SKGO pregovara sa resornim ministarstvima o mogućnostima nastavka finansiranja. Ova inicijativa je usvojena, te su predstavnici opština Paraćin, Batočina i Golubac ovlašćeni da u ime Predsedništva pregovaraju sa resornim ministarstvom o pomenutom pitanju.

Druga inicijativa odnosila se na problematiku nepostojanja imovine lokalne samouprave. Naime, kada opština kao poverilac reši da proda imovinu stečenu u sudskom postupku, nakon dobijanja saglasnosti Direkcije za imovinu, novac od prodaje uplaćuje se na račun budžeta republike Srbije, iako je imovina bila u vlasništvu opštine. Predsednik opštine Paraćin predložio je da se zatraži od Vlade takvo tumačenje da se Ministarstvu finansija dozvoli da tako ostvarena sredstva može preneti opštini, mada pravo rešenje ovog problema leži u donošenju Zakona o imovini lokalne samouprave. Sa ovim stavom složio se i Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koji je rekao da je taj zakon prioritet za ministarstvo iz koga dolazi.

Predsedništvo je odlučilo da se XXXVI izborna Skupština SKGO održi u decembru ove godine, u skladu sa Statutom organizacije, bez obzira na činjenicu da će u narednom periodu biti doneto nekoliko zakona koji će uticati na funkcionisanje konferencije, i na najavljene lokalne izbore. Predsedništvo je zaključilo da je u ovom trenutku legitimitet organa SKGO najvažniji.

U okviru sedme tačke dnevnog reda - aktivnosti u okviru Programa `Izgradnja kapaciteta SKGO - II faza`, dva veoma važna dokumenta su usvojena od strane predsedništva i to: Strateški plan SKGO 2008-2010. i Strategija komunikacija za isti period. Za potrebe ovog Programa imenovana je i Programska savetodavna grupa, u čiji sastav su ušli članovi Predsedništva dosadašnji članovi Radne grupe za strateško planiranje SKGO i predstavnici medjunarodnih organizacija - partnera SKGO.

Kako je na početku sednice i najavljeno, gospodja Zorica Mršević, savetnica za pitanja ravnopravnosti polova Odeljenja za demokratizaciju u OEBS-u, predstavila je Priručnik za službenike i organe lokalnih samouprava zadužene za rodnu ravnopravnost čime je dat još jedan doprinos aktivnostima SKGO u izradi i budućoj primeni strategije rodne ravnopravnosti.

Predsedništvo je usvojilo Odluku o imenovanju člana Nadzornog odbora za projekat `Jačanje građanskog učešća na lokalnom nivou- II faza“. Za člana nadzornog odbora imenovan je član predsedništva, g. Zoran Kostić, predsednik opštine Mladenovac.

Na ovoj sednici, podržana je inicijativa CEMR-a (Saveta evropskih opština i regiona) za pružanje finansijske pomoći grčkim opštinama pogođenim nedavnim požarima. Predloženo je da se za ovu svrhu otvori poseban žiro račun, o čemu će biti obaveštene sve opštine i gradovi članice SKGO.

Pod tačkom razno posle koje je i zaključen rad 10. sednice, predsednik opštine Čoka inicirao je uključivanje naše zemlje u program „Evropa za građane“ koji su pokrenuli Evropska komisija, Evropski parlament, Savet Evrope, a koju je Predsedništvo prihvatilo.