Vesti

Održan sastanak Radne grupe za pravna pitanja Odbora za privredni razvoj SKGO

Treći sastanak Radne grupe za pravna pitanja Odbora za privredni razvoj SKGO održan je 10.09.2007. godine. Osim članova Radne grupe, sastanku su prisustvovali i predstavnici opštine Smederevska Palanka.

Na sastanku je razmatrana inicijativa opštine Smederevska Palanka koja se odnosi na korišćenje mineralnih sirovina i primenu zakonskih propisa koji regulišu tu oblast.

Konkretno, u slučaju opštine Smederevska Palanka bogatstvo mineralnim sirovinama i termalnim vodama je osnov razvojnog programa opštine. Smederevska Palanka ima i zainteresovane investitore koji žele da grade smeštajne kapacitete sa mogućnošću korišćenja termalne vode, kao i veliki broj onih koji hoće da grade postrojenja za flaširanje mineralne vode. Problem je u eksploataciji mineralne i termalne vode, jer je eksploataciono pravo Rešenjem o eksploataciji dato određenom preduzeću bez vremenskog roka na koje je dato pravo eksploatacije i bez navođenja količine koje se mogu eksploatisati. To je bio dovoljan razlog da potencijalni investitori odustanu, i pored dobre volje i želje lokalne samouprave da reši glavne probleme. U tom smislu, opština se obraćala svim nadležnim ministarstvima, budući da prema zakonima koji regulišu ovu oblast, nadležnost ima više ministarstava: Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo finansija, Ministarstvo energetike, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, deo naknada za korišćenje ovih dobara jeste prihod lokalne samouprave, zbog čega je, po mišljenju članova Radne grupe, potrebno što pre uskladiti ove propise, kako bi gradovi i opštine imali mogućnost da te prihode zaista i koriste. Shodno tome, članovi Radne grupe za pravna pitanja zaključili su da je neophodno izvršiti usaglašavanje posebnih zakona iz oblasti koja reguliše korišćenje dobara od opšteg interesa sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi (članom 98), Zakona o finansiranju lokalne samouprave (članom 36) i Zakona o zaštiti životne sredine (članom 84), kojim je utvrđeno da sredstva ostvarena od naknade u visini od 60% prihod su budžeta Republike, a u visini od 40% prihod su budžeta jedinica lokalne samouprave.

Nakon diskusije, dogovoreno je da se gore navedeni zaključak u formi inicijative prosledi svim relevantnim ministarstvima čija oblast delovanja dotiče pitanje korišćenja mineralnih sirovina.